Že od konca lanskega šolskega leta je v Avstriji samotestiranje učencev v šoli obvezno. Letošnje šolsko leto so dvema hitrima antigenskima testoma dodali še PCR test. Vsi učenci, tudi najmlajši, se sami testirajo tri krat tedensko.

»Vsi smo veseli, da otroci lahko pod kolikor toliko normalnimi pogoji obiskujejo šolo.«

To velja tako za učitelje kot za starše, s katerimi večjih težav niso imeli, pravi ravnatelj Danilo Katz, zadovoljen zaradi neposredne komunikacije, ki so jo imeli z avstrijskim šolskim ministrstvom. Prav to je, po njegovem, ključno, da je obvezno samotestiranje postalo del šolskega vsakdana. Otroci pa tudi dobro vedo, zakaj je to pomembno, dodaja v pogovoru z Matejo Železnikar.

Ravnatelj dvojezične Evropske ljudske šole Šmihel pri Pliberku Danilo Katz o samotestiranju učencev, ki je postalo stalnica šolskega vsakdana v Avstriji

Že od konca lanskega šolskega leta je v Avstriji samotestiranje učencev v šoli obvezno. Letošnje šolsko leto so dvema hitrima antigenskima testoma dodali še PCR test. Vsi učenci, tudi najmlajši, se sami testirajo tri krat tedensko. Na dvojezični Evropski ljudski šoli v Šmihelu pri Pliberku pouk poteka skoraj kot pred pandemijo, seveda z upoštevanjem zaščitnih ukrepov.

"Vsi smo veseli, da otroci lahko pod kolikor toliko normalnimi pogoji obiskujejo šolo."

To velja tako za učitelje kot za starše, s katerimi večjih težav ob začetku samotestiranja učencev v šoli niso imeli, pravi ravnatelj Danilo Katz. Zadovoljen je tudi zaradi neposredne komunikacije, ki so jo imeli z avstrijskim šolskim ministrstvom. Prav to in stalna komunikacija s starši sta, po njegovem, ključna, da je obvezno samotestiranje postalo del šolskega vsakdana.

"Otroci, tudi najmlajši, stari 6 let, se dobro zavedajo, zakaj to delajo, zakaj je to potrebno, dobro. Za našo šolo lahko zagotovim, da nihče od njih zaradi tega nima kakšnih motenj."

Mateja Železnikar