Kakšne podrobnosti lahko posnamejo različni sateliti, kaj vidijo in česa ne, in koliko satelitskih posnetkov dejansko pride pred človeške oči oz. se jih sploh uporabi, razlaga Grega Milčinski.

Gost tokratne epizode ApolloLajke je Grega Milčinski.

Nobena skrivnost ni, da okoli Zemlje krožijo sateliti v vse večjem številu in posnamejo tako rekoč vsako ped pod sabo. V dveh mesecih vojne v Ukrajini smo se lahko tudi v vseh medijih nagledali satelitskih posnetkov tamkajšnjega dogajanja, katerih solidna resolucija kaže na vse večjo uporabnost in dostopnost komercialnih satelitov.

Kakšne podrobnosti pravzaprav različni sateliti lahko posnamejo, kaj vidijo in česa ne, in koliko teh satelitskih posnetkov dejansko pride pred človeške oči oz. se jih tako ali drugače sploh uporabi, pa je že drugo vprašanje.

Gost ApolloLajke je tokrat Grega Milčinski, direktor podjetja Sinergise, ki je razvilo storitev, imenovano EO Browser – s pomočjo katere lahko kdorkoli dostopa do posnetkov evropskih satelitov Copernicus Sentinel –, ki je temeljito ogovoril na gornja vprašanja in na še številna druga.

Če vas bo po poslušanju tokratne epizode zamikalo preveriti možnosti, ki jih ponuja omenjeni dostop do Sentinelovih posnetkov, je pot do njega tukaj:

https://apps.sentinel-hub.com/eo-browser/

Nina Slaček, Aljoša Masten