Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Glasbena oddaja spremlja delo orkestra Big Band RTV Slovenija. Predstavlja člane, informira o glasbenih projektih, predvsem pa predstavlja nove in arhivske skladbe tega izvajalskega telesa.


01. 09. 2020

Ob 75-letnici Big Banda RTV Slovenija - Dušan Hren in Patrik Greblo o zgodovini orkestra

Big Band RTV Slovenija letos obeležuje 75 letnico svojega ustvarjanja in tako velja za enega najstarejših tovrstnih orkestrov na svetu. Veliko vlogo pri ustanovitvi Plesnega orkestra ima mojster Bojan Adamič, ki ga je tudi vodil vse od začetka pa do 60. let prejšnjega stoletja, umetniško vodstvo je nato prevzel Jože Privšek, ki je orkester v svetovnem merilu ponesel v sam vrh. Po osamosvojitvi se je Big Band RTV Ljubljana preimenoval v Big Band RTV Slovenija, umetniško vodstvo je prevzel Hugo Šekoranja, danes pa delo orkestra in kolektivnega umetniškega vodstva koordinirata Lenart Krečič in Patrik Greblo, umetniški svet pa sestavljajo Adam Klemm, Aleš Avbelj, Blaž Trček in Tomaž Gajšt. Stalna dirigenta sta Tadej Tomšič in Lojze Krajnčan. V pogovoru z Dušanom Hrenom in Patrikom Greblom osvetlimo zgodovino orkestra, pa tudi današnjo vlogo in nacionalnega jazzovskega orkestra.


07. 04. 2020

David Jarh

Big Band RTV Slovenija je prav tako, kot vsi ostali sestavi, v karanteni. V oddaji Big Band RTV Slovenija se predstavi gostimo trobentača orkestra Davida Jarha.


05. 03. 2020

Aleksandra Čermelj - pred koncertom z Big Bandom RTV Slovenija

Pogovor s pevko Aleksandro Čermelj pred koncertom z Big Bandom RTV Slovenija.


11. 09. 2019

Popevka 2019 - pogovor s Patrikom Greblom

Pogovor o Popevki 2019 s Patrikom Greblom, osrednjim dirigentom in koordinatorjem projekta Popevka s strani Glasbene produkcije RTV Slovenija.


14. 05. 2019

Jumbo Big Band, gostovanje Big Banda RTV Slovenija v Novem Sadu

V oddaji gostimo scenarista in urednika nove dokumentarno-glasbene oddaje Jumbo Big Band, gostovanje Big Banda RTV Slovenija v Novem Sadu, Daniela Celarca. Na televizijske ekrane namreč prihaja čisto svež dokumentarni film z naslovom Jumbo Big Band, gostovanje Big banda RTV Slovenija v Novem Sadu. Glasbeno-dokumentarna oddaja Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija nas popelje na zgodovinsko popotovanje po poteh uspešnega sodelovanja med big bandi nekdanje Jugoslavije. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se na Glasbeni paradi v Radencih srečevali in nastopali big bandi vseh jugoslovanskih republik. Kot posledica teh srečanj je leta 1989 nastal Jumbo big band, veliki jazzovski orkester, sestavljen iz treh zasedb – Big Banda RTV Ljubljana, Plesnega orkestra RTV Zagreb in Jazzovskega orkestra Radio-televizije Beograd. Po skoraj treh desetletjih so se ti trije orkestri leta 2018 ponovno združili in nastopili kot en orkester na Novosadskem jazz festivalu. Dokumentarna oddaja v reportažnem slogu spremlja potovanje Big Banda RTV Slovenija od Ljubljane prek Zagreba do Novega Sada, od vaj in srečanj glasbenikov do sklepnega dogodka, nastopa Jumbo Big Banda v veliki dvorani Srbskega narodnega gledališča v Novem Sadu. Oddajo bogati televizijski arhiv, iskrive misli glasbenikov vseh treh orkestrov ter misli Vojislava Bubiše Simića, legendarnega dirigenta Big banda Radio-televizije Srbija. Scenarist in urednik oddaje Daniel Celarec, direktor fotografije in snemalec Bernard Perme, montažer Andrej Modic, režija Aleksander Šmuc. Nastopajoči v filmu: Big Band RTV SLO Lenart Krečič Irena Lesjak Dominik Krajnčan Aleš Avbelj Adam Klemm Tomaj Gajšt Maja Kojc Jazz orkester HRT Ana Vuić Miro Kadoić Zvonko Košak Mario Bočić Saša Borovac Saša Nestorović Antonio Geček Big band RTS Tihomir Jakšić Dragoslav Freddie Stanisavljević Aleksandar Jačimović Sigi Feigl – dirigent Vojislav Bubiša Simić – dirigent Vesna Kaćanski – Urednica Novosadskega jazz festivala Sead Lorbek – pianist


12. 03. 2019

Mia Žnidarič in Steve Klink

Pred koncertom z Big Bandom RTV Slovenija smo se pogovarjali s pevko Mio Žnidarič in pianistom ter skladateljem Stevom Klinkom. Na koncertih v Mariboru in Ljubljani bodo v ospredju skladbe z zadnjega albuma Z dotikom (Mia Žnidarič in Steve Klink trio), v program pa so uvrstili tudi nekaj starejših Miinih skladb. Kot gost na koncertu se bo Mii in Stevu ter Big Bandu RTV Slovenija pridružil še bobnar Gašper Bertoncelj. V pogovoru stana Mia Žnidarič in Steve Klink zaupala še več o prihajajočih koncertih in programu, pa tudi nekaj zanimivosti z začetkov njunih glasbenih karier.


27. 02. 2019

Elevators in Big Band RTV Slovenija, posnetek koncerta, 2. del

18. januarja 2019 je Big Band RTV Slovenija v okviru svojih abonmajskih koncertov v Siti teatru pripravil projekt s kultno zasedbo Elevators. Elevators, zasedbo, ki združuje vse mogoče glasbene sloge, od funka, jazza, rocka in popa, sestavljajo basist Jani Hace, kitarist Robert Pikl, bobnar Sergej Randjelović in klaviaturist Davor Klarič. Kot gosta sta se pridružila tolkalist Lazaro Amed Hierrezuelo in pevka Ana Bezjak. Vodja projekta in tokrat tudi dirigent je bil Tomaž Gajšt, aranžmaje za orkester pa so spisati Aleš Avbelj, Tadej Tomšič, Matjaž Mikuletič in Tomaž Gajšt. V s. delu koncerta poslušamo skladbe Rowad, Na krilih ljubezni, Še je cejt, Prva pomoč, V aorto in Riff. Za posnetek so poskrbeli glasbeni producent Rok Lopatič, tonski mojster Miha Ocvirk, asistenta Martin Florjančič in Gašper Povše, za končno zvočno podobo pa je poskrbel Miro Prljača.


20. 02. 2019

Elevators in Big Band RTV Slovenija - posnetek koncerta, 1.del

18. januarja 2019 je Big Band RTV Slovenija v okviru svojih abonmajskih koncertov v Siti teatru pripravil projekt s kultno zasedbo Elevators. Zasedbo, ki združuje vse mogoče glasbene sloge, od funka, jazza, rocka in popa, sestavljajo basist Jani Hace, kitarist Robert Pikl, bobnar Sergej Randjelović in klaviaturist Davor Klarič. Kot gosta sta se pridružila tolkalist Lazaro Amed Hierrezuelo in pevka Ana Bezjak. Vodja projekta in tokrat tudi dirigent je bil Tomaž Gajšt, aranžmaje za orkester pa so spisali Aleš Avbelj, Tadej Tomšič, Matjaž Mikuletič in Tomaž Gajšt. V 1.delu koncerta poslušamo skladbe Med in mleko, Hišni ljubimec, Mladi metri, Čedo ljubavi, I.E ter Orao, javi se. Za posnetek so poskrbeli glasbeni producent Rok Lopatič, tonski mojster Miha Ocvirk, asistenta Martin Florjančič in Gašper Povše, za končno zvočno podobo pa je poskrbel Miro Prljača. Urednica oddaje je Alja Kramar


14. 02. 2019

Tadej Tomšič - napoved koncerta Trije tenorji (gost Jeff 'Tain' Watts)

Pred petim abonmajskim koncertom Big Banda RTV Slovenija smo se pogovarjali z dirigentom, saksofonistom in skladateljem Tadejem Tomšičem in napovedali koncert Trije tenorji. Solisti bodo tokrat namreč trije izjemni slovenski tenor saksofonisti: Tadej Tomšič, Jure Pukl in Lenart Krečič, posebni gost pa bo ameriški bobnar Jeff ‘Tain’ Watts. Pred orkestrom in solisti sta dva koncerta, 16. februarja 2019 v Siti teatru v Ljubljani (5. abonmajski koncert) in 18. februarja 2019 v Kulturnem domu v Velenju (Max Klub Jazz festival).


16. 01. 2019

Elevators

Pred skupnim koncertom v Siti teatru, v petek 18. januarja 2019, smo se pogovarjali z Janijem Hacetom, članom skupine Elevators in Tomažem Gajštom, vodjo projekta.


03. 01. 2019

Trenutki z Jožetom Privškom

Konec leta 2018 je izšel dolgo pričakovani album Trenutki z Jožetom Privškom s solistko Nino Strnad in Big Bandom RTV Slovenija pod vodstvom Lenarta Krečiča. Nina Strnad in Lenart Krečič sta bila tudi gosta v oddaji Big Band RTV Slovenija se predstavi. Leto 2017 je bilo leto Jožeta Privška. Minilo je namreč 80 let od rojstva te izjemne glasbene osebnosti, ki je več kot 30 let vodila Big Band RTV Slovenije. Nacionalna radiotelevizija se mu je poklonila z oddajami, pa tudi s koncerti. Med drugim se je Big Band RTV Slovenija posvetil Privškovemu vokalnemu opusu s koncertom Trenutki z Jožetom Privškom ter k sodelovanju povabil pevko Nino Strnad, vodenje pa je prevzel Lenart Krečič. Nina je vsekakor izvrstna vokalistka, je pa tudi ena redkih pevk mlajše generacije, ki se sistematično posvečajo obuditvi popevk iz zlatega obdobja. Odločitev Nine Strnad ter vodje projekta Lenarta Krečiča, da se bodo skupaj z glasbeniki Big Banda RTV Slovenije pri izbiri skladb osredotočili na Privškova manj znana dela, se je izkazala za odlično predvsem iz dveh razlogov. Prvi je, da Jožeta Privška danes povezujemo bolj z jazzovsko glasbo in takratnim revijskim orkestrom, manj pa s popevko. Pa vendar je bil med skladatelji, ki so popevke pisali že pred letom 1962, ko je zazvenel prvi festival Slovenska popevka. Tudi na festivalu je redno sodeloval vse do leta 1976 in ustvaril nekaj izjemnih, danes zimzelenih melodij, največkrat v tandemu s pesnico Elzo Budau. Kot avtor glasbe, ne le kot aranžer, se je dvakrat predstavil tudi na tekmovanju za pesem Evrovizije; leta 1961 s skladbo Neke davne zvezde – izvedla jo je Ljiljana Petrović, besedilo pa je prispeval Miroslav Antić – leta 1962 pa s skladbo Ne pali svetla u sumrak, ki jo je pela Lola Novaković (besedilo je napisal Drago Britvić). Z njo je osvojil celo četrto mesto. To je še vedno najboljša uvrstitev kakšnega slovenskega avtorja na pesmi Evrovizije. V radijskem arhivu pa redkeje najdemo Privškove vokalne skladbe iz obdobja po letu 1976. Znano je namreč, da je bila njegova prava ljubezen jazz, popevka pa bolj službena obveznost. Pa vendar njegovim vokalnim delom ne gre odrekati kakovosti in popevke v Privškovem opusu zavzemajo pomemben del. Drugi razlog pa je, da so številne skladbe iz tega časa, ne samo Privškove, zakopane v kletnih prostorih Radiotelevizije Slovenija. S projekti, kot je ta, jih lahko vsaj del obudimo, nekaterim pa sploh prvič predstavimo. To je ena poglavitnih nalog naše hiše. In v tem pogledu je projekt Trenutki z Jožetom Privškom ne samo poklon njemu in njegovemu ustvarjanju, temveč gre za prelomen trenutek, saj so skladbe Putnička, Oblak, In nič se ne zgodi, V najini sobi je vedno poletje ter Na krilih hrepenenja šele s tem albumom prvič našle mesto na nosilcu zvoka. Nekatere celo po več kot petdesetih letih. Izvedbe Nine Strnad in Big Banda RTV Slovenije pod vodstvom Lenarta Krečiča prinašajo nove interpretacije in pričarajo ravno pravšnji občutek moderne nostalgije.


12. 12. 2018

Vox Arsana

Pogovor s člani vokalnega kvarteta Vox Arsana (Ana Delin, Nina Strnad, Samo Ivačič, Mladen Delin) pred koncertom z Big Bandom RTV Slovenija.


07. 12. 2018

Marjan Petrej

Z nami v studiu je bil pozavnist v našem orkestru, eden in edini Marjan Petrej. Eden in edini bas pozavnist. Da bas pozavna ni bila njegova prva izbira, ampak da je to častno mesto, po volji njegovih staršev, zavzela violina, ni skrivnost. Z nami je delil spomine o svojih glasbenih začetkih, o svoji prvi službi, o začetkih igranja v Big Bandu RTV Slovenija. Pa tudi o vlogi bas pozavne v orkestru, o njegovem idolu in igranju v dixie-swing zasedbah v Sloveniji. Marjan Petrej pa ni samo eden in edini bas pozavnist v orkestru, je tudi zelo zanimiv sogovornik, ki svoja pripovedovanja začini z pisanimi anekdotami in seveda izvrsten glasbenik, ki svoje igranje začini z različnimi občutenji.


23. 10. 2018

Klemen Repe

V studiu se nam je pridružil pozavnist našega orkestra, Klemen Repe. Čeprav je najprej igral bariton, je na srednji glasbeni šoli v Ljubljani vpisal tudi pozavno. Študij je nadaljeval v Gradcu, kjer je leta 1996 zaključil magistrski študij z odliko. V našem Big Bandu je prvič zaigral leta 1993, od leta 1997 pa je tudi redno zaposlen. Klemnovo glasbeno udejstvovanje pa se ne konča, ko prestopi vrata radijske hiše, saj je že od leta 1996 tudi član Ansambla Gregorji, od leta 2001 pa dirigent Godbe Gorje. V oddaji smo klepetali o njegovih spominih na začetek igranja v Big Bandu, pa tudi usklajevanju službenih obveznosti z igranjem v ostalih zasedbah in še marsičem zanimivem.


18. 07. 2018

Jože Privšek - zadnja oddaja iz cikla

S to oddajo končujemo cikel oddaj o Jožetu Privšku. O mojstru, geniju in velikem človeku. Zastor smo dvignili, kolikor je bilo v tem času mogoče, tem in ljudi, ki bi o njem povedali marsikaj zanimivega, pa je še ogromno. Predvsem pa je tu njegova glasba, ki bo živela, mi pa jo poslušamo, igramo in analiziramo. Oddaja je povzetek 15-ih oddaj, izbrali smo najboljše in najlepše. Celo poletje 2017 so o Jožetu Privšku razmišljali gostje: Elza Budau, Dušan Hren, Jaka Pucihar, Jani Golob, Patrik Greblo, Mitja Reichenberg, Vincent Nilsson in sin Peter Privšek. Nekaj prostora nam je s svojim razmišljanjem namenil tudi Jože Privšek sam, ostale oddaje pa smo posvetili podrobnostim iz življenja ter glasbi, ki smo jo izbrskali iz našega arhiva.


23. 05. 2018

Matjaž Mikuletič

Gost v studiu je bil pozavnist Matjaž Mikuletič. Matjaž je v Big Bandu RTV Slovenija zaposlen od leta 1999 in je razen tega, da je solist, v orkestru že nekajkrat prevzel tudi ostale vloge; avtor, aranžer in dirigent. Je torej tisti član, ki s svojo kreativno izraznostjo krepi zvok našega hišnega orkestra. Študiral je v Gradcu in bil že kot študent član številnih zasedb. Je tudi pedagog, poučuje na Glasbeni akademiji v Beogradu. Z Matjažem smo se pogovarjali o njegovih dosedanjih in prihodnjih projektih ter seveda mnogih izkušnjah z Big Bandom RTV Slovenija.


16. 05. 2018

Adam Klemm

Gost v studiu je bil saksofonist našega Big Banda, Adam Klemm. Adam je rojen v Novem Sadu, glasbo je študiral v Budimpešti, Gradcu in na Finskem, v Big Bandu RTV Slovenija pa je zaposlen od leta 2008. Adam je pred desetimi leti v orkester prinesel svežo energijo, saj se njegov glasbeni izraz ne veže toliko na ameriško kulturo, pač pa bolj na madžarsko narodno izročilo. Vodi tudi svojo zasedbo in je član sveta novosadskega jazz festivala. Z Adamom smo se pogovarjali o njegovih glasbenih začetkih, o navezanosti na Madžarsko, njegovih projektih in seveda o Big Bandu RTV Slovenija.


18. 04. 2018

Sigi Feigl

V petek, 20. aprila 2018, naš Big Band v Stari Elektrarni v Ljubljani pripravlja prav poseben koncert. Kot solist bo nostopil legendarni saksofonist, skladatelj in aranžer Don Menza, Big Band pa bo vodil avstrijski dirigent Sigi Feigl. Pred koncertom smo se pogovarjali z dirigentom, Sigijem Feiglom.


28. 03. 2018

Marko Črnčec

V petek, 30. marca 2018, bo Big Band RTV Slovenija nastopil v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Kot gost bo nastopil izvrsten pianist Marko Črnčec. Marko, ki že nekaj let živi in ustvarja v New Yorku, bo predstavil svoje avtorske skladbe, za večino je aranžmaje spisal Lojze Krajnčan, ki pa bo tudi vodil orkester. Več o koncertu boste izvedeli v pogovoru s solistom, Markom Črnčecem.


21. 03. 2018

Dominik Krajnčan

Gost v studiu je bil trobentač našega Big Banda, Dominik Krajnčan. Domi, kot ga kličemo kolegi, je eden tistih solistov v orkestru, ki nas na koncertih vedno znova prepriča s svojimi brezhibnimi solažami. Ne samo tehnično, temveč tudi čustveno. V našem orkestru se je zaposlil leta 1990, kot substitut pa igral že nekaj let prej. Končal je srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, potem nadaljeval študij v Gradcu in se nato napotil tudi v Ameriko. Zakaj se je vrnil, kako je sploh začel igrati v našem big bandu, kako je leta 2003 pet tednov preživel na ladji in še marsikaj zanimivega boste izvedeli v pogovoru.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt