Pogovor o Popevki 2019 s Patrikom Greblom, osrednjim dirigentom in koordinatorjem projekta Popevka s strani Glasbene produkcije RTV Slovenija.

"Če ne bi bilo RTV Slovenija in glasbene produkcije Radia Slovenija, Slovenci ne bi imeli tako bogate glasbene zapuščine."

V tednu, ko pričakujemo tako rekoč tradicionalni 43. festival Popevka 2019 (odvil se bo v nedeljo, 15. septembra v studiu 1 TV Slovenija), je osrednji dirigent, koordinator projekta Glasbene produkcije RTV Slovenija in izkušen poznavalec slovenske zabavno-glasbene kulture Patrik Greblo spregovoril o vsebini letošnjega festivala ter se ozrl tudi na njegovo zgodovino.

Patrik Greblo poudarja, da gre za festival, ki je odločilno zaznamoval slovensko zabavno glasbo.

“Če ne bi bilo RTV Slovenija in če ne bi bilo glasbene produkcije, ki je nastajala v studijih Radia Slovenija, Slovenci ne bi imeli tako bogate glasbene zapuščine na področju zabavne glasbe. Gre za tako imenovana ‘zlata 60. leta’, najbolj plodovita na področju zabavne glasbe, ki se je potem razvejalo in spreminjalo tudi glede na svetovne trende.”

O prednostih, slabostih in smiselnosti organiziranja glasbenih festivalov, o avtorstvu, o izvajalcih, pa tudi o skoraj pozabljenem dejstvu, da k popevki sodi orkester z dirigentom, razmišlja Patrik Greblo v pogovoru z glasbeno urednico Aljo Kramar.

Ob koncu pa temeljito predstavi vse letošnje nastopajoče skladbe, avtorje in izvajalce, ki se bodo potegovali za pet nagrad strokovne žirije, in sicer veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca. Izvajalec, ki bo prejel največje število glasov po telefonskem glasovanju, pa bo prejel veliko nagrado občinstva festivala Popevka 2019.

Festival Popevka 2019 bo v nedeljo ob 20.00 mogoče spremljati v neposrednem prenosu tudi na valovih Prvega programa Radia Slovenija z Aljo Kramar in Andrejem Prezljem.

 

 

Prvi