Big Band RTV Slovenija letos obeležuje 75 letnico svojega ustvarjanja in tako velja za enega najstarejših tovrstnih orkestrov na svetu. Veliko vlogo pri ustanovitvi Plesnega orkestra ima mojster Bojan Adamič, ki ga je tudi vodil vse od začetka pa do 60. let prejšnjega stoletja, umetniško vodstvo je nato prevzel Jože Privšek, ki je orkester v svetovnem merilu ponesel v sam vrh. Po osamosvojitvi se je Big Band RTV Ljubljana preimenoval v Big Band RTV Slovenija, umetniško vodstvo je prevzel Hugo Šekoranja, danes pa delo orkestra in kolektivnega umetniškega vodstva koordinirata Lenart Krečič in Patrik Greblo, umetniški svet pa sestavljajo Adam Klemm, Aleš Avbelj, Blaž Trček in Tomaž Gajšt. Stalna dirigenta sta Tadej Tomšič in Lojze Krajnčan.

V pogovoru z Dušanom Hrenom in Patrikom Greblom osvetlimo zgodovino orkestra, pa tudi današnjo vlogo in nacionalnega jazzovskega orkestra.

Pogovor s poznavalcema zgodovinskih dejstev: Dušanom Hrenom in Patrikom Greblom

Big Band RTV Slovenija letos obeležuje 75-letnico svojega ustvarjanja in tako velja za enega najstarejših tovrstnih orkestrov na svetu. Veliko vlogo pri ustanovitvi Plesnega orkestra ima mojster Bojan Adamič, ki ga je tudi vodil vse od začetka pa do 60. let prejšnjega stoletja. Umetniško vodstvo je nato prevzel Jože Privšek, ki je orkester v svetovnem merilu ponesel v sam vrh. Po osamosvojitvi se je Big Band RTV Ljubljana preimenoval v Big Band RTV Slovenija, umetniško vodstvo je prevzel Hugo Šekoranja, danes pa delo orkestra in kolektivnega umetniškega vodstva koordinirata Lenart Krečič in Patrik Greblo, umetniški svet pa sestavljajo Adam Klemm, Aleš Avbelj, Blaž Trček in Tomaž Gajšt. Stalna dirigenta sta Tadej Tomšič in Lojze Krajnčan.

V pogovoru z Dušanom Hrenom in Patrikom Greblom osvetlimo zgodovino orkestra, pa tudi današnjo vlogo nacionalnega jazzovskega orkestra.

"To je treba danes bolj kot kdajkoli prej glasno povedati, da najbrž, če ne bi bilo zanesenjakov tistega časa, skladateljev, ustvarjalcev, urednikov, v prvi vrsti pa tudi orkestra, bi se danes ne trepljali po ramenih in kovali v zvezde naše osrednje zakladnice zabavne glasbe, ki ji poljudno pravimo zlata šestdeseta. To je nekaj, kar je z zlatimi črkami zapisano v naši zgodovini." - Patrik Greblo

 

Alja Kramar