Društvo za teorijo in kulturo hendikepa sestavljajo hendikepirani posamezniki, ki delujejo po filozofiji neodvisnega življenja in se izogibajo pokroviteljskih praks ter praks usmiljenja, predvsem pa ne dovolijo, da bi si danes kdo vzel pravico, da govori za njih, namesto njih in v njihovem imenu. Društvo že leta opozarja na potrebo po osebni asistenci, ki bi jo več kot trideset ur na teden potrebovalo 500 ljudi. Več o delovanju nevldanega društva v torkovih Dobrih delih, ki jih je pripravila Darja Pograjc.

Pogovor z Eleno Pečarič iz Društva za teorijo in kulturo hendikepa (YHD)

Pokroviteljske prakse so del preteklosti

YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa sestavljajo posamezniki, ki opozarjajo, da so pokroviteljske prakse in prakse usmiljenja v povezavi s hendikepiranimi del preteklosti. Pa so res? Elena Pečarič, strokovna vodja programa Neodvisno življenje v Društvu YHD, razlaga, da jim na tem področju ne manjka dela: “Delujemo v smeri osveščanja, odstranjevanja predsodkov in opozarjanja na neustrezne prakse.

Gre za predsodke pri vsakdanjih odnosih: v trgovini, pri zdravniku, na pošti. Ko oseba, ki je za pultom ali streže, ne govori tebi v obraz (tudi če jo nagovoriš), ampak odgovarja tistemu, ki te spremlja. Dostikrat se vidi tudi zadrega.

S programom Bontonček Elenini kolegi iz društva prirejajo delavnice za nižje stopnje osnovnih šol, kjer posebno pozornost namenjajo sprejemanju drugačnosti in različnosti.

Tako kot nekdo, ki ima očala, ima pač očala. Nekdo, ki ima pege, ima pege. Nekdo, ki ima epilepsijo, ima epilepsijo itn. Da ni to nek tabu ali pa strah vzbujajoča stvar.

Osebna asistenca pod vprašanjem že 20 let

Tisti, ki zaradi svojega hendikepa ne zmorejo opravljati vsakodnevnih opravil, nujno potrebujejo fizično in drugačno pomoč. “O tem govorimo že 20 let. Smo 2012 tudi vložili svoj predlog zakona, ki ga je takratna vlada zavrnila z obljubo, da bo takoj naslednje leto pripravila svoj predlog. No, danes smo sredi 2015 pa tega še ni,” razlaga Elena Pečarič in dodaja, da je tisto, kar se pripravlja v okviru zakona o dolgotrajni oskrbi daleč od koncepta, ki je za njih sprejemljiv. V društvu zato svoje upe polagajo v akcijo, v kateri jim poslanke in poslanci nudijo nekaj ur osebne asistence in tako spoznavajo, zakaj je taka oblika pomoči nujno potrebna.

Odzvalo se je 12 poslank in poslancev, tri še čakamo, da to v praksi realizirajo. Ta izkušnja mislim, da je dejansko vsakemu konkretnemu posamezniku, ki se je udeležil, bila pomembna izkušnja, ki je verjetno ne bo mogel pozabiti.

SMS akcija: ASISTENCA 5 na 1919

Živeti dostojno in enakopravno življenje je v Republiki Sloveniji temeljna človekova in državljanska pravica, a hendikepirani pogosto spoznavajo, da zanje ta pravica ne velja. Proračun za plače osebnih asistentov morajo zato dopolnjevati s pomočjo SMS akcije ASISTENCA 5 na 1919.

To je akcija, ki jo neradi promoviramo, zato ker mislimo, da bi morale biti stvari sistemsko urejene brez da bi se na nek način poniževali in prosili ljudi za drobiž.

Slišali ste, kako lahko z dobrim delom v obliki SMS-a pomagate tistim, ki težko prosijo za pomoč, a druge alternative v tem trenutku nimajo. Če bi nam radi pomagali kako drugače pa še vedno velja, da nam lahko pišete na naš elektronski naslov: dobradela@rtvslo.si.

Darja Pograjc