Dnevni center »Naj mladih ne vzgaja ulica«, ki se izvaja v okviru jeseniškega društva za delo z mladimi v stiski Žarek, je namenjen mladostnikom, ki v obdobju odraščanja potrebujejo pomoč pri premoščanju stisk. Z nudenjem raznovrstnih individualnih in skupinskih oblik dela si člani prizadevajo mlade podpreti pri pozitivnih izbirah v življenju. Z ustanoviteljico društva Žarek in vodjo programa Naj mladih ne vzgaja ulica se je pogovarjal Jure Čepin.



Dnevni centri pod skupnim imenom »Naj mladih ne vzgaja ulica«, ki se izvajajo v okviru jeseniškega društva za delo z mladimi v stiski Žarek, so namenjeni mladostnikom, ki v obdobju odraščanja potrebujejo pomoč pri premoščanju stisk. Z nudenjem raznovrstnih individualnih in skupinskih oblik dela si člani prizadevajo mlade podpreti pri pozitivnih izbirah v življenju, mladim pa v obdobju odraščanja nudijo varen prostor podpore, razlaga ustanoviteljica Ivanka Berčan.

Začela sem z uličnim delom, to je bilo že na jesen leta 2003, prvo polletje je bilo nekako začetek zbiranja z otroki in spoznavanja pod bloki na treh lokacijah. Obenem sem delala prostovoljno v mladinskem centru in spoznavala načine dela z mladimi, sicer pa imam dolgo življenjsko izkušnjo dela z mladimi pred tem, že kakšnih 20 let. Videla sem, da mi način dela, kot je zastavljen v mladinskih centrih, ni bil pisan na kožo. V srcu se je rodila ideja že prej in naslov “naj mladih ne vzgaja ulica” je bil že ves čas prisoten.

Kmalu zatem se je pokazala potreba po odprtju dnevnega centra, saj je na Jesenicah veliko mladostnikov, ki svojega prostega časa ne izkoriščajo produktivno, poleg tega pa v obdobju odraščanja nimajo ustrezne podpore okolice.

Starši imajo pogosto službe, delovniki so dolgotrajni in ti otroci in mladostniki še iščejo, kdo so in koliko zmorejo, dvom vase je prisoten, tako da res potrebujejo opolnomočenje. Že takoj na začetku sem rekla da bomo mi odprti popoldne, ker ostali programi se povsod vsaj ob treh zaprejo, in da bo vedno nekdo tukaj.

Program Naj mladih ne vzgaja ulica je odprt v popoldanskem času, ko so otroci in mladi najbolj prepuščeni samim sebi. Tako se je treba znati prilagoditi potrebam in željam otrok, je povedala strokovna vodja programa Tjaša Bertoncelj.

Vsekakor je področje dela z mladimi eno zelo specifično področje in ker gre za preventivni program, je zelo pomembno dobro in kontinuirano delo. Program mora biti dobro pripravljen in da smo vsi, ki v tem programu delamo, tudi naravnani na to, da v vsakem trenutku reagiramo na to, kar otroci in mladostniki potrebujejo.

Poleg zaposlenih pri programu sodelujejo tudi prostovoljci različnih starosti, brez katerih bi bilo izvajanje programa zelo oteženo. Pomagajo pri izvajanju vzgojno-učne pomoči, prihajajo pa večinoma iz Gimnazije Jesenice, s katero društvo sodeluje že več let. Nekaj je tudi upokojenih prostovoljcev, ki pa se po besedah Tjaše Bertoncelj z mladimi odlično ujamejo.

Za primer bi vzela gospo Jelko, ki je bila letos s strani našega društva imenovana tudi kot kandidatka za naj prostovoljko leta in je res opravila še in še več ur dela z mladimi, otroci pa so nad njo in njenim načinom navdušeni. Razlika v letih oziroma med generacijami ni nobena ovira, jaz vidim to kot plus in občudujem, kako dobro se ujamejo.

Program nemoteno deluje tudi med poletjem, saj se tudi v času počitnic pogosto zgodi, da mladi ne vedo natanko, kako bi preživeli svoj prosti čas. Počitniške aktivnosti se tako ne razlikujejo dosti od rednega programa. Cilji delovanja dnevnih centrov pa niso omejeni zgolj na opolnomočenje mladostnikov, temveč zajemajo tudi krepitev dejavnosti na lokalni ravni in povezovanje z drugimi društvi, je še dodala ustanoviteljica Ivanka Berčan.

Mislim, da smo po vseh teh letih že močno vpeti v vse lokalne skupnosti, sodelujemo tudi z drugimi podobnimi društvi in z mladinskim centrom. Mislim, da smo res močna opora drug drugemu, da se razumemo in spoštujemo raznolikosti, saj ima vsak svojo specifiko delovanja. Širša vpetost je res zelo pomembna, prav tako pa medsebojno spoštovanje in sodelovanje.

Jure Čepin