Prvoten vzgib po katerem deluje večina humanitarnih društev je ponuditi pomoč pri zagotavljanju osnovnih življenjskih potreb v obliki hrane, oblek ali finančne pomoči. Humanitarno društvo Bod' to kar si pa ima drugačno poslanstvo. Društvo sestavljajo mladi, ki skušajo še mlajšim - torej otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami - ponuditi čim več nepozabnih izkušenj. V našem studiu so se oglasili predstavniki mladega društva Bod' to kar si in Darji Pograjc predstavili svoje poslanstvo.

Cilj humanitarnega društva Bod’ to kar si je otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami ponuditi čim več nepozabnih izkušenj. “Zamisel se je rodila, ko smo končali dolgoletno druženje na Dramski šoli Barice Blenkuš. Smo si na koncu šolanja zamislili, da bi vse te izkušnje, vse te veze, ki smo jih pridobili, da bi jih ponudili nekomu, ki si tega ne more privoščiti,” razlaga predsednik društva Ajet Kevrić.

Obisk televizijske hiše in vožnja s porscheji

Med nepozabne izkušnje prištevajo kulturne, športne in dobrodelne dogodke. Z gluhimi otroki in mladostniki so si ogledali odbojkarsko tekmo, obiskali so tudi eno izmed komericalnih televizijskih hiš in v živo gledali ter snemali oddaje, našteva podpredsednik Luka Plečnik.

Delali smo dobrodelni koncert, smo zbrali denar za gradnjo sobe za slepo deklico in smo potem tudi speljali to, da smo ji sobo naredili, ker pač ni imela svoje sobe.

V društvu so s pomočjo predstavnikov Porsche kluba Slovenije varovancem omogočili vožnjo s porcsheji in jim tako ponudili izkušnjo, ki jim bo še dolgo ostala v spominu. Zaradi uspešno izvedenega dogodka, predvsem pa zaradi številnih nasmehov na obrazih otrok so se odločili, da septembra zadevo ponovijo.

Jaz mislim, da to vse temelji na nekih občutkih. Če ne slišim zvoka, se bom usedel noter in bom bolj doživljal ta adrenalin kakor slep, ki ne bo videl, kaj se bo dogajalo okoli njega, ampak bo bolj slišal ta zvok, ki se dogaja in istočasno čutil vse skupaj.

Ne glede na to kakšen si, bodi to kar si in bodi ponosen nase

Društvo je majhno, trenutno ga sestavlja osem članov. Trobentar in idejni vodja društva Lev Mastnak zato poziva k sodelovanju: “Novi prostovoljci nam vedno prav pridejo, sploh v zadnjem času. Delamo vedno večje projekte, vedno več projektov.” Če bi radi pomagali, vas društvo vabi v svoje vrste.

Takšne osebe, ki so ti res pravi vzorniki, pomagajo mlajšim od sebe. Zato je vredno postati taka oseba in pomagati mlajšim od sebe.

Ajet dodaja, da se danes mladi že v osnovnih šolah med seboj ločujejo zaradi različnih standardov v družbi. V društvu Bod’ to kar si pa želijo otroke povezati med seboj in premostiti tovrstne predsodke.

Ne glede na to kakšen si, kakšne ovire imaš v življenju, bodi to kar si in bodi ponosen nase. Predstavi se drugim tak kakršen si, ne se skrivati in se spreminjati samo zaradi drugih.

Darja Pograjc