V četrtnem mladinskem centru Bežigrad so minuli četrtek in petek ob koncu poletnih počitnic pripravili tradicionalni poulični festival za mlade Biti mlad je zakon. Na igrišču v soseski BS3 so mladi lahko preizkusili svoje športne spretnosti, se udeležili različnih ustvarjalnih delavnic, predvsem pa kakovostno preživeli svoj prosti čas. Več o festivalu v tokratnih Dobrih delih, ki jih je pripravil Jure Čepin.

Biti mlad je zakon je festival športno-rekreativne narave, javni zavod Mladi zmaji pa ga vsako leto pripravi v sodelovanju različnimi nevladnimi mladinskimi organizacijami, prostovoljci in starši. Namen festivala je obeleženje poletnih počitnic, ki se bližajo h koncu, pokazati, katere vsebine se odvijajo v sklopu programa Četrtnega mladinskega centra Bežigrad in kaj mladi radi počnejo v prostem času, je povedala Sandra Smiljanič, koordinatorica mladinskega centra.

Vsako leto je več športnih klubov, ki se želijo predstaviti, to se pravi da z več partnerji sodelujemo na letošnjem festivalu. Letošnja novost je tudi to, da smo se v sodelovanju s Športno unijo Slovenije priključili akciji Veter v laseh. Festival pa se iz leta v leto razvija z idejami mladih, ki jih podajo, s sodelavko tudi ugotavljava, kakšne so potrebe mladih in na tak način se počasi razvija.

 

Tudi pri pripravi in izvedbi letošnjega dogodka so pomagali prostovoljci, ki sicer delujejo v sklopu mladinskega centra. Tekom leta sicer sodelujejo pri različnih akcijah, festivalih in dogodkih, nudijo učno pomoč mladim, opravljajo program individualnega druženja in razvijanja socialnih veščin. Ob dogodkih, kakršen je festival Biti mlad je zakon, pa na pomoč priskočijo tudi okoliški prebivalci.

V šolskem letu 2014/15 smo imeli v Četrtnem mladinskem centru Bežigrad okrog 35 prostovoljcev, ki so opravljali različne oblike prostovoljnega dela pri nas. Zdaj, ko se začenja novo šolsko leto, bomo ponovili akcijo iskanja prostovoljcev s septembrom, čedalje več pa imamo mladoletnih prostovoljcev, ki se zanimajo za naše dogodke. Poiščejo nas preko prostovoljstvo.org, kjer vabimo prostovoljce v naše vrste. Večinoma so to študentje, imamo pa tudi odrasle prostovoljce, rekla bi, da se starost giblje od 16 – 40 let.

 

Ena od prostovoljk na letošnjem festivalu je bila tudi Maja Volarič, ki je lansko leto pomagala v vrtcu, zdaj pa se je odločila, da preizkusi tudi delo z nekoliko starejšimi otroki.

Danes tukaj pomagam pri delavnicah, pri postavitvi vsega, malo aktiviram in animiram otroke. Zanje imamo sadne koktajle in nekaj za posladkati, pač skrbimo, da se cel dan nekaj dogaja, da ni otrokom dolgčas. Predvsem so to otroci, ki so že dnevno v centru, tako da se že poznamo in mi je vse domače. Jaz osebno, ko gledam mlade, se spomnim svojih otroških let, od vrtca, osnovne šole in srednje šole. Spomnim se tistih problemov z vključevanjem v družbo, ko te nekdo sprejme, nekdo ne. Mogoče bi rada z njimi podelila kake izkušnje, da bi jim bilo lažje v življenju.

Nekoliko drugačno izkušnjo pa ima prostovoljec Vid Lutman, ki delo v mladinskem centru opravlja v sklopu praktičnega usposabljanja na fakulteti, ob tem pa ne izključuje možnosti, da bo tudi po koncu prakse opravljal prostovoljsko delo.

Danes sem tukaj kot prostovoljec v okviru prakse na fakulteti, študiram magistrski študij zakonske in družinske študije na teološki fakulteti in v okviru prakse pomagam v mladinskem centru. Prireditev, ki traja dva dni, je namenjena vsem otrokom in mladim, da jim pomagamo bolj kakovostno preživljati prosti čas, da se gibajo, družijo, igrajo, da jih probamo odtrgati od računalnikov in televizije, kar se mi zdi najbolj važno.

Jure Čepin