Slovenija se je v Evropskem letu za razvoj prvič pridružila mednarodnemu projektu Najboljše novice iz sveta, ki je pred petimi leti nastal na Danskem in uspešno približal tematiko razvojnega sodelovanja širši javnosti. V projektu letos sodeluje 13 evropskih držav, pri nas pa sta ga izpeljala Ministrstvo za zunanje zadeve in Slovenska filantropija. Minuli petek je tako okoli 300 prostovoljcev v 41 krajih po vsej Sloveniji delilo brezplačne izvode časopisa, ki je vseboval samo pozitivne zgodbe iz držav v razvoju. Več v dobrih delih, ki jih je pripravil Jure Čepin.

Projekt 'Najboljše novice iz sveta'

Slovenija se je v Evropskem letu za razvoj prvič pridružila mednarodnemu projektu Najboljše novice iz sveta, ki je pred petimi leti nastal na Danskem in uspešno približal tematiko razvojnega sodelovanja širši javnosti. V projektu letos sodeluje 13 evropskih držav, pri nas pa sta ga izpeljala Ministrstvo za zunanje zadeve in Slovenska filantropija. Minuli petek je tako okoli 300 prostovoljcev v 41 krajih po vsej Sloveniji delilo brezplačne izvode časopisa, ki je vseboval samo pozitivne zgodbe iz držav v razvoju, je pojasnila Nevenka Alja Gladen s Slovenske filantropije.

Na ministrstvu so imeli željo, da se nekaj takega, kot je zelo dobra praksa na Danskem, zgodi tudi v Sloveniji, in zato so prišlo na Slovensko filantropijo vprašat, če je mogoče tudi pri nas organizirati nacionalno veliko prostovoljsko akcijo. Mi smo rekli “ja seveda, brez težav. Koliko prostovoljcev pa želite, v koliko krajih pa želite?”. No in tu smo začeli pred dvema mesecema in pol pripravljati projekt.

Aktivacija tolikšnega števila prostovoljcev, ki so delili dobre novice in brezplačen kefir, je terjala veliko priprav in je predstavljala precejšen organizacijski zalogaj, na katerega pa so se vsi akterji predhodno dobro pripravili. Organizatorji so po vsej Sloveniji enakomerno geografsko izbrali prostovoljske organizacije in občine, ki so že prejele naziv prostovoljstvu prijazno mesto. Ena od takšnih organizacij je bila tudi nacionalna platforma za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč Sloga. Njeni člani so z deljenjem dobrih novic želeli mimoidoče opozoriti, da je vsak posameznik soodgovoren za svet, je poudarila Adriana Aralica.

Ta akcija je krasen primer, kako se Slovenci lahko odzovemo in vsak doprinese k temu, da bo jutrišnji svet boljši, pravičnejši, lepši. Zaenkrat so odzivi zelo pozitivni, ljudje z veseljem poklepetajo z nami o globalnih temah in morda izpostavijo neka globalna vprašanja, ki jih moramo skupaj naslavljati.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani je časopise in kefirje pomagal deliti tudi igralec Gorazd Žilavec, ki je dejal, da se tovrstnih prostovoljskih akcij z veseljem udeležuje in da bi moralo biti takšnih novic še več.

Zelo vesel sem, ker tudi najboljše novice dobro grejo – ne samo te bombastične, slabe, katastrofalne, šokantne. Tudi kefirja se ljudje ne branijo in zelo sem vesel, da ko jih nagovorim, se nasmejijo, raztegnejo glas in rečejo “o kako lepo, hvala lepa!”. Dobrih novic naj nikoli ne zmanjka!

Jure Čepin