Medijske toplice, ki ležijo v občini Zagorje ob Savi, so se v 90. letih ponašale z najdaljšim toboganom v Sloveniji ter olimpijskim in manjšima odprtima bazenoma, v pripadajočih poslopjih pa so bili še hotel, restavracija, pokriti bazen. Kopališče je nastalo na izviru termalne vode, ki ga je v svojih zapisih omenjal že Janez Vajkard Valvasor. Zaradi izgube so lastniki toplice leta 2009 zaprli, od takrat pa notranje in zunanje površine propadajo. Prebivalci Izlak in okoliških krajev so se temu odločili narediti konec in leta 2012 ustanovili Društvo Medijske toplice, v katerem si prizadevajo za oživitev kopališča. Več o njihovem delovanju, ki zajema vse od čiščenja, pleskanja, do prirejanja glasbenih in športnih prireditev, pa v tokratnih Dobrih delih. S podpredsednikom društva Rokom Šifrerjem se je pogovarjala Andreja Gradišar.

Medijske toplice so se v 90. letih ponašale z najdaljšim toboganom v Sloveniji ter olimpijskim in manjšima odprtima bazenoma, v pripadajočih poslopjih so bili hotel, restavracija, pokriti bazen. Nastale so na izviru termalne vode, ki ga je v svojih zapisih omenjal že Janez Vajkard Valvasor, kopališče so zgradili zasavski rudarji, občani so za njegovo graditev več let plačevali prispevke. Občina je Medijske toplice nato prodala zasebnemu lastniku, ta pa jih je zaradi izgube leta 2009 zaprl.
Notranje in zunanje površine so od takrat propadale, poslopja pa so redno obiskovali vandali, zaradi česar je skupina Izlačanov leta 2012 ustanovila Društvo Medijske toplice. Med njimi je bil tudi sedanji podpredsednik društva Rok Šifrer, ki pravi, da je bilo kopališče v groznem stanju:

Nismo več mogli gledati umazanije pred svojim pragom. Kopališče je bilo podobno močvirju – polno listja, plevela, žab. Zdaj ga čistimo vsaj dvakrat letno.

Prostovoljci so najprej očistili bazen, izbrisali grafite, nato pa so se lotili še  čiščenja pripadajočega hotela:

Ves inventar, sobe, stoli, mize, postelje, vse je bilo zapuščeno. Narejena je bila velika škoda, veliko je bilo razbitega, nekatere sobe so bile celo zažgane.

Čiščenju je sledilo lepšanje kopališča, nato pa so na njem pričeli prirejati različne dogodke. Gostili so dobrodelni koncert, vsako leto ob noči čarovnic pripravijo interaktivno predstavo Kopališče strahov, Medijske toplice so za poligon letos spomladi uporabile mednarodne ekipe reševalnih psov, stalno tu delavnice in dogodke organizirajo bližnji mladinski centri, enega od notranjih prostorov kot glasbeni studio uporabljajo lokalni glasbeniki. Poleti za tiste, ki pomagajo pri urejanju kopališča, odprejo tudi bazene.

Rok Šifrer pravi, da je udeležba na dogodkih, ki jih pripravljajo dobra:

Prva reakcija ljudi, ki pridejo, je vedno šok. Preseneti jih to, kar je nastalo iz poslopij, so navdušeni.

Prostovoljne prispevke, ki jih zberejo na prireditvah, vložijo v nadalno obnovo kopališča. Želijo si, da bi se jim pridružilo še več prostovoljcev, da bi skupne prostore uporabljajo še več različnih društev. Ker pa so Medijske toplice trenutno v stečajnem postopku, upajo, da bodo kmalu dobile novega lastnika, ki bo kopališko dejavnost obudil.

Andreja Gradišar