Ste že bili na kakšni bučni zabavi, na kateri ste kljub različnim šumom in množici pogovorov svojo pozornost usmerili samo na enega? Ali pa med vsemi besedami jasno slišali prav svoje ime? Temu fenomenu znanstveniki pravijo "učinek koktajl zabave". Kaj pa, kadar nas zvok "prelisiči" in slišimo nekaj, česar v resnici ni ali pa naši možgani pretvorijo nerazpoznaven zvok v nekaj, kar so že slišali? Od zvočnih iluzij do zvočnih učinkov - vse to boste lahko slišali v prvem marčevskem Dobrem vprašanju. Ali pa se vam bo samo zdelo? Preverite z Mojco Delač in Maticem Jermanom v soboto ob 11.15!

Znanost o zvočnih iluzijah

Veliki interpret okolja

To so naši možgani. Ne samo, da opazujejo in snemajo, ampak, kot je za Dobro vprašanje pojasnil dr. Blaž Koritnik 

“…ves čas tudi zelo intenzivno ustvarjajo, iščejo asociacije, si izmišljujejo, polnijo tiste informacije, ki manjkajo v okolju, in zato ni nič čudnega, da to zelo pogosto počnejo napačno s pomočjo tistih podatkov, ki so na voljo. Radijski medij je čudovita možnost, kako lahko z nekimi zvoki pričaramo čisto nekaj drugega.”

Ko v množici glasov razločimo svoje ime

Ste že bili na kakšni bučni zabavi, na kateri ste kljub različnim šumom in množici pogovorov svojo pozornost usmerili samo na enega? Ali pa med vsemi besedami jasno slišali prav svoje ime? Temu fenomenu znanstveniki pravijo “učinek koktajl zabave”. Pojasnjujeta nevrolog dr. Blaž Koritnik z Nevrološke klinike UKC Ljubljana ter doc. dr. Daniel Svenšek s Fakultete za matematiko in fiziko UL:

Kaj pa, kadar nas zvok “prelisiči” ?…

…in slišimo nekaj, česar v resnici ni ali pa naši možgani pretvorijo nerazpoznaven zvok v nekaj, kar so že slišali? Spodaj lahko poslušate nekaj zvočnih iluzij. Pri “glisandu” boste imeli občutek, da ton ves čas narašča (1) oziroma pada (2), pri “pospeševanju” pa, da je ritem vse hitrejši.

Zvočnim iluzijam je svojo znanstveno- raziskovalno pot posvetila profesorica Diane Deutsch. Tukaj se lahko poigrate še z več zvočnimi iluzijami, ki jih je odkrila.

Zvokovni mojster Matjaž Miklič nam je razkril tudi, kako nas lahko z zvokom prelisičijo v radijskih igrah! To smo preizkusili tudi mi, v nagradnem kvizu.

Šumenje listja ali plastične vrečke? 

V kvizu sta se preizkusila poslušalca Janez in Damjan. Za ogrevanje sta se morala preizkusiti tudi o prepoznavanju zvokov.  Kako sta se odrezala, lahko slišite v oddaji, mi pa smo med snemanjem zvočnih efektov, posneli tudi ta kratek filmček, kot dokaz, kako se zvok lahko poigra z nami, mi pa z njim!

 

 

 

Mojca Delač