Vlada je sindikatom javnega sektorja danes predstavila nova pogajalska izhodišča. Plačno lestvico bi tudi zaradi javnofinančne vzdržnosti uvajali postopno, časovnica je prožna, krovni datum pa vseeno ostaja, pravi ministrica Sanja Ajanovič Hovnik, ki je ob tem povedala, da je ciljni datum 30. junij. Menii, da je volja na vseh straneh in da je predlagana časovnica ulovljiva. Predlog zakona naj bi sindikatom poslali kmalu, pogajanja pa bodo odslej potekala bolj intenzivno.
Druge teme:
- Minister za delo Luka Mesec v okviru urejanja področja prekarnega dela predlaga ukinitev študentskih servisov in prenos njihovih nalog na Zavod za zaposlovanje. V čem vidi eno od ključnih prednosti? Če bi študentski delavci prek Zavoda za zaposlovanje dobivali delo, bi bilo tudi njihovo prehajanje v redne zaposlitve bolj gladko in elegantno. Na e-študentskem servisu podpirajo vključitev Zavoda v posredovanje dela, a opozarjajo, da bi podržavljenje dejavnosti ukinilo konkurenco.
- V Evropski uniji bo prodaja vozil z motorji na notranje izgorevanje dovoljena tudi po letu 2035, a le, če bodo uporabljala sintetična goriva. Za to izjemo sta se konec prejšnjega tedna dogovorili Evropska komisija in Nemčija, ki je dolgo blokirala dogovor, zdaj so ga potrdile še druge članice Unije.
- Izrael doživlja eno od največjih političnih kriz doslej, ki jo je sprožila napoved sporne pravosodne reforme. Premier Benjamin Netanjahu naj bi tudi v luči množičnih protestov in neredov koaliciji predlagal njeno začasno zadržanje.