»Eppur si muove – In vendar se vrti!« je pred stoletji vzkliknil nesrečni italijanski astronom Galileo Galilei. Njegove besede so še danes najprimernejši skupni imenovalec za analizo mednarodnega dogajanja, ki ga ponujamo v istoimenski oddaji. Splet analitičnega besedila, intervjujev s tujimi in domačimi strokovnjaki in analitiki ter z neposrednimi udeleženci dogodkov daje izčrpen odgovor na eno izmed petih ključnih vprašanj novinarskega dela, namreč ,,zakaj''. Zakaj je neki dogodek pomemben, kateri so vzroki in kakšne bodo posledice, zakaj bo neka zamisel našla pot v zgodovino, neka druga pa ne? O tem ob ponedeljkih ob 14.30 na Prvem.

Vseobsežni tehnološki nadzor in računalniške sposobnosti analiziranja neomejene količine podatkov močno krči našo svobodo v klasičnem pomenu človekovih pravic

Veliki brat nas opazuje, tako kot še nikoli pred tem. Naj bo to država, politične stranke, korporacije, veliki trgovci, oglaševalci. Nekateri se tudi sami prelevimo v velikega brata, s posebnimi telefonskimi aplikacijami nadzorujemo otroke, partnerja. Nadzor je postal vsakodneven del življenja. Se je nadzoru še mogoče izogniti?

Rajka Pervanje