Šengenska meja predpostavlja okrepljen nadzor tako nad državljani kot nedržavljani Evropske unije, kadar tio vstopajo ali izstopajo iz tega območja ali iz EU. Razlog za poostren nadzor je niz terorističnih napadov v Franciji, Belgiji in Nemčiji, prav tako nerazrešeno vprašanje nadzora migrantskih tokov v EU. Zaradi slednjega več držav, tudi Avstrija na meji s Slovenijo, že nekaj časa uveljavlja začasen mejni nadzor na notranji meji v schengenskem območju. Bo začasnost nadzora postala stalna, saj razlogi, zaradi katerih so nadzor vzpostavili, še naprej obstajajo.

Začasno nadzor na notranjih mejah sicer "brezmejnega" območja izvaja šest članic schengenskega območja, na meji s Slovenijo tudi Avstrija.

Na Bližnjem vzhodu so marsikje razmere še zelo vroče. Protesti v Sudanu, kaos v Libiji, težave v Alžiriji, Tuniziji dajejo vtis morebitnega vnovičnega migrantskega vala v Evropsko unijo. “Ne moremo imeti notranjega prostega gospodarskega prostora brez ojačanega nadzora na zunanjih mejah”, pravi dr. Anže Burger z ljubljanske FDV.

Matjaž Trošt