Eva in Luka v novi epizodi igrano dokumentarnega podkasta o nosečnosti in porodu, pri katerem po mnenju strokovnjakinj in strokovnjakov ženska danes ne sme umreti. 

"Živijo, sem Živa, stara sem 29 let. Delam v arhitekturnem biroju. Nismo največji, smo pa kar znani, veliko nagrad smo dobili, tudi na razpisih zmagujemo. Sem najmlajša, pri njih delam že 6 let, takoj po faksu so me vzeli. Sej mi je ok, sam res veliko delam. In ker sem trenutno noseča, mi ni najlažje. Čez en mesec imam rok in mi je že precej neudobno. S kolesom se ne vozim več, tko da hodim peš. Počasi. Zadnjič so mi trobili na prehodu za pešce, k sm šla tok počas. In pol sem se obrnla, pokazala na svoj trebuh in fakiča. Pizda, ne gre, ne morm hitreje. Fak, kr trije bomo! Jst bom rodila otroka in potem ga bova mela. Tko, kr odnesla ga bova domov iz porodnišnice. In bo najin. Celo življenje sem se mogla učit in delat izpite in pisat teste in dokazovat, da zmorem in sem sposobna in imam znanje. Ampak otroka pa lahko kr maš. Tko, noben ne preveri, če ga boš znal vzgajat. Men je to čist noro!"

Najnovejša statistika NIJZ od 2015 do 2017 je pet smrti na 100.000 živorojenih otrok. Na NIJZ pojasnjujejo, da je najpogostejši vzrok maternalne smrti v Sloveniji rak. Največ je torej indirektnih smrti, smrt ob samem porodu ali po njem je redka. O tem smo pisali tudi v članku na MMC.

mag. Mojca Grebenc, dr.med.spec.

Ana Kralj, Tanja Rener, Vesna Leskošek, Metka Mencin, Mirjana Nastran Ule: Pravica do abortusa

Renata Ivanović

Urška Henigman