Podtikanje drog je kaznivo dejanje.

Posebna raziskovalca Eva in Luka v sedmem delu tretje sezone odkrivata podtikanje drog, spolno nasilje in posilstvo. Ob tem razlagata, kaj pomeni soglasje in kaj določa model »samo ja pomeni ja«, na katerem temelji nova kazenska zakonodaja.

"Živjo, jst sm Špela, stara sem 22 let, študiram psihologijo. V Ljubljano smo se preselil, ko sem bla stara 10. Takrat sta se starša ločila, in smo z mami prišli živet k babici in dedku v Rožno. Ves čas je kdo doma, nikol nisem sama. Zato sem velik pr Valterju. On živi v sosednji hiši, njegovi starši majo vikend v Kranjski, tako da smo imeli že v osnovni pri njemu mir pred ta starimi. Pa žurke. No, v srednji pa sploh. Nikoli nismo veliko pili, večinoma smo kadili travo, jedli gobice, včasih MDMA. Všeč nam je bla ta bližina, povezanost, svoboda. Zdej se ga praktiično nič več ne zadevam, tut travo ful redko kadim. Sem ugotovila, da mi ne sede. Ratam zaspana in če se hočem učit, mi to res ne pomaga. Ampak to poletje sm se pa rabla mal znoret. Preveč vsega se je nabral, faks, izpiti, pa pred tem korona … Ne vem, mal sm se mogla odklopit. Pa sem nardila par požirkov vodice, k je pršla do mene. Sem mislila, da je notri MDMA, pa očitno ni bla taka vodica. Zbudila sem se v parku, brez hlač. Ničesar se ne spomnim."

Če ste žrtev nasilja, se obrnite po pomoč na:

- SOS telefon: 080 11 55, sostelefon@drustvo-sos.si

- Policija: 113, anonimni telefon 080 12 00, anonimna e-prijava

- Društvo za nenasilno komunikacijo

Pa še naslov, kamor nam lahko pišete in razkrijete, kaj vas zanima ali pa poveste svojo zgodbo: evolucijauzitka@rtvslo.si

Mina Paš, Drogart

Kristina Krajnc, Inštitut 8. marec

prof. dr. Tina Kogovšek, Fakulteta za družbene vede

Katja Zabukovec Kerin, Društvo za nenasilno komunikacijo

Intimni življenjski stili študentov in študentk

Kazenski zakonik

Social Warming

Članek MMC

Urška Henigman