Teorija navezanosti je šele v zadnjih letih vstopila na polje seksologije.

V četrti sezoni prek osebnih zgodb in pogovorov s strokovnjakinjami in strokovnjaki raziskujemo presečišče med prirojenim in privzgojenim, med naravo in kulturo. 

Kakšne so vaše izkušnje? Kakšna so vaša prepričanja o spolih, spolnosti, seksu in seksulnosti? Kako ste začeli odkrivati svoje telo? Se vam zdi, da imate osrečujočo spolnost, brez slabe vesti in krivde? Kako vi uživate, kakšne težave imate? Pišete in nam na evolucijauzitka@rtvslo.si ali tukaj anonimno razkrijete svoje spolno življenje.

V drugi epizodi spoznamo Katarino, Janezovo ženo, njene misli, občutke, prepričanja, otroštvo, odraščnje in seveda odnos do seksa in telesa. 

»Živijo, jaz sem Katarina, stara sem 45 let. Zelo zgodaj sem doktorirala, od nekdaj sem bila povsod najboljša, ne vem, z lahkoto si zapomnim stvari, tko da sem se vedno znala piflat. Drugač sem pa zlo matematičen, naravosloven tip. Bioinformatika je moje raziskovalno področje. Veliko potujem in sodelujem z raziskovalnimi inštituti v tujini, uživam v svojem delu. Z Janezom sva se spoznala na faksu. Na računalništvu, ampak on je šel na podiplomca na ekonomijo. Njega že od nekdaj zanima denar, men pa to res ni nobena motivacija. Mislim, sej bi lahko delala v kakšni IT firmi, plačo bi sigurno mela precej višjo. Ampak mobilne igre al pa športne stave al pa ne vem … ciljano oglaševanje, to me res ne zanima. Rada imam občutek, da delam na področju, ki ne izrablja človeških slabosti za dobiček. Sem pa kr pod stresom zadnje čase. Trije otroci, na polno delava oba. Sej mava ljudi, ki nama pomagajo, ampak seks pa … ja, no, hmm … pač ne seksava. Pa sej men v bistvu sploh ne manjka, jst sm čist zadovoljna.«

Lana Bobić

Prof. dr. Metka Kuhar

Prof. dr. Aleš Črnič

Marieke Dewitte

Podkast Evolucija užitka v četrti sezoni med drugim raziskuje prepričanja različnih religij o seksu in seksualnosti. Kaj zapovedujejo in kaj prepovedujejo, kakšne so spolne vloge, so vse religije patriarhalne, so vzhodne religijske tradicije res bolj seksualno pozitivne, kako nova duhovna in religijska gibanja razumejo spolne vloge, seks in seksualnost ... 

Igrata Manca Dorrer in Domen Valič, avtorica podkasta je Urška Henigman.

Urška Henigman