Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Godbe z zgodbo

85 epizod

85 epizod


V oddaji Godbe z zgodbo, voditeljica in avtorica Anja Rupel z glasbo in zgodbo predstavlja tujo in domačo popularno glasbo in njene izvajalce, avtorje in glasbenike.


27. 03. 2024

Skladbe iz muzikalov Andrewa Lloyda Webrra

Godbe z zgodbo so posvečene enemu najuspešnejših skladateljev glasbe za muzikale. Andrewu Lloydu Webbru, ki je 22. marca praznoval 76. rojstni dan. Andrew je ustvaril 22 muzikalov, zadnjega Pepelka so na oder postavili leta 2021. V svoji zbirki nagrad ima več kot 26. nagrad, tudi oskarja, zlati globus,nagrade grammy in gledališke nagrade Tony. Ker so vsi njegovi muzikali izredno komercialno uspešni, je tudi eden najbogatejših skladateljev na svetu. Čeprav ga mnogi kritizirajo, da je njegova glasba populistična, pa je skrivnost njegovega uspeha prav melodičnost ,ter spretno in obrtniško mešanje različnih glasbenih slogov- od rocka, popa, countryja, do klasične glasbe . V Godbah z zgodbo pa poslušamo nekaj uspešnic iz muzikalov Evita, Jezus Kristus super star, Fantom iz opere Bulvar somraka in Mačke.


20. 03. 2024

Slovenske filmske skladbe

V Godbah z zgodbo vrtimo skladbe, ki so tesno povezane z slovenskimi filmi. Med drugimi so to tudi Kekčeva in Mojčina pesem iz filma Kekec, Ne čakaj na maj iz istoimenskega filma, pa skladba iz nadaljevanke Bratovščina Sinjega galeba, naslovna skladba filma Eva, skladba Pustite nam ta svet iz nadaljevanke Pravi gusar in skladba Naredi srce iz filma Gajin svet.


13. 03. 2024

Z oskarjem nagrajene skladbe

V noči na ponedeljek so v Hollywoodu že 96. podelili najprestižnejše filmske nagrade oskarje, ki jih od leta 1929 podeljuje ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik. Oskar je tudi registrirana in storitvena znamka Akademije znanosti in umetnosti gibljivih slik. Podeljujejo jih v več kategorijah in med 23 glavnimi nagradami je od leta 1934 tudi tista za najboljšo skladbo. Od leta 1941 je v pravilniku Akademije zapisano, da mora biti skladba ustvarjena posebej za film..Od leta 1945 je lahko nominiranih največ pet skladb. Nagrado prejmejo skladatelji in pisci besedila za skladbo. V Godbah z zgodbo poslušamo nekatere z oskarjem nagrajene skladbe, ki so z leti postale zimzelene, med njimi sta tudi letošnja nagrajenka Billie Eilish in skladba What was i made for.


06. 03. 2024

Ženske glasbene ikone

Godbe z zgodbo so v znamenju ženskih glasbenih ikon, ki so pomembno krojile glasbeno zgodovino in se za vedno zapisale vanjo. Poslušamo Aretho Franklin, Annie Lenox, Beyonce, Carole King, Patti Smith, Whitney Houston, Madonno, Debbie Harry in Christino Aguilera ...


28. 02. 2024

Glasbena sodelovanja

V Godbah z zgodbo poslušamo nekaj uspešnih in simpatičnih vokalnoglasbenih sodelovanj.


21. 02. 2024

Ed Sheeran

V Godbah z zgodbo eden najbolj uspešnih angleških glasbenikov Ed Sheeran, ki je 17. februarja praznoval 33. rojstni dan. Ed Sheeran je v letih, odkar je na glasbeni sceni prodal več kot 150 milijonov albumov, kar ga uvršča med najbolje prodajane glasbenike vseh časov. Leta 2019 so ga razglasili tudi za glasbenika desetletja, na glasbeni platformi Spotify je med najbolj pretočnimi glasbeniki….10. avgusta ga lahko poslušate v Zagrebu……V Godbah z zgodbo pa nekaj njegovih uspešnic in nekaj biografskih dejstev.


14. 02. 2024

Ljubezenske balade

Valentinovemu primerno, smo v Godbah z zgodbo romantično razpoloženi. Poslušamo skladbe, polne visokoletečih rim o ljubezni, pisane na kožo srečno , ali nesrečno zaljubljenim. Kiss from the rose, prepeva Seal, Van Morrison svojo uspešnico Have i told you lately?, pa Joe Cocker romantično You are so beautiful, Leo Sayer- When i need you, poslušamo pa tudi večno aktualno skladbo skupine The Beatles All you need is love.


07. 02. 2024

Glasbene nagrade grammy

…. z nedelje na ponedeljek ponoči so v Los Angelesu že 66. podelili prestižne glasbene nagrade gremi, ki jih vsako leto podeljuje ameriška Državna akademija snemalnih umetnosti in znanosti za izredne dosežke v glasbeni industriji. V Godbah z zgodbo o zgodovini te nagrade in starih ter novih nagrajencih oz. nagrajenkah. Med drugim poslušamo Domenica Modugna in njegovo pesem Volare, ki je leta 1959 prejela dve nagradi na prvi podelitvi grammyjev, Michael Jackson prepeva naslovno skladbo albuma Thriller, ki mu je leta 1984 prinesel rekordnih 8 nagrad. Prav toliko jih je leta 2000 prejel Santana za album Supernatural, od letošnjih nagrajenk pa Taylor Swift, Kylie Minogue in Billy Eilish.


31. 01. 2024

Diana Ross

V Godbah z zgodbo prepeva ameriška pevka Diana Ross, ki je svojo uspešno glasbeno pot začela v šestdesetih letih v kvartetu The Supremes, leta 1970 pa se je posvetila solistični karieri. Diana, ki je pomembno vplivala na mlajše generacije pevk (Beyonce, Janet Jackson, Christino Aguileiro …), je izdala 27 solističnih studijskih albumov in jih prodala v nakladi več kot 100 milijonov. Njena življenjska zgodba je bila predloga za muzikal Dreamgirls, po kateri so posneli tudi zelo uspešen film. Čeprav bo Diana marca praznovala 80. rojstni dan, še vedno prepeva in nastopa in letos bo nekaj mesecev preživela na ameriški turneji. V Godbah z zgodbo poslušamo njene uspešnice.


24. 01. 2024

83. rojstni dan praznuje Neil Diamond

83. rojstni dan praznuje Neil Diamond.V več kot 50-letni karieri je Neil Diamond nanizal več kot 30 studijskih albumov, s katerih se je 38 skladb uvrstilo v vrhove glasbenih lestvic po svetu, z več kot 100 milijoni prodanih albumov pa velja tudi za enega najbolje prodajanih glasbenikov v zgodovini., Leta 1984 je bil sprejet v Dvorano slavnih tekstopiscev, leta 2011 pa še v Dvorano slavnih rock'n'rolla. Leta 2018 je prejel nagrado grammy za življenjsko delo, njegova uspešnica Sweet Caroline pa je dobila mesto v registru skladb ameriške Kongresne knjižnice. v gODBAH Z ZGODBO POSLUŠAMO NJEGOVE USPEŠNICE.


17. 01. 2024

Slovenske priredbe tujih skladb

V Godbah z zgodbo poslušamo slovenske priredbe tujih uspešnic. Prepevajo jih Majda Sepe, Elda Viler, Ivo Mojzer, Miran Rudan, Andrej Šifrer, Neca Falk, Aleksander Mežek in skupine Čuki, Tabu ter Chateau.


10. 01. 2024

Natalie Cole

V godbah z zgodbo tokrat odlična ameriška pevka Natalie Cole, hči džezovske legende Nata Kinga Cola. Natalie je posnela in izdala 22 albumov in prejela vrsto nagrad, tudi devet gremijev. Leta 1991 je Natalie izdala svoj najuspešnejši album Unforgettable, na katerem je ob pomoči sodobne tehnologije zapela s svojim takrat že dolgo pokojnim očetom in osupnila ter navdušila kritike in poslušalce. Album se je prodal v nakladi več kot sedem milijonov in ji prinesel kup nagrad. Natalie Cole je za posledicami bolezni umrla 31. decembra leta 2015, stara 64 let. V Godbah z zgodbo pa nekaj njenih najlepših skladb.


03. 01. 2024

Pregled leta 2023

V oddaji se sprehodimo čez glasbene dogodke v letu 2023.


27. 12. 2023

Disco uspešnice

December je vesel mesec, poln zabav in lepih voščil in vesela je tudi glasba v oddaji Godbe z zgodbo. Z disco uspešnicami, ob katerih vas zasrbijo pete, vas zabavajo Gloria Gaynor, Boney M, Donna Summer, Chic, Kool& The Gang, Bee Gees in drugi izvajalci, ki so polnili plesišča v 70. letih.


20. 12. 2023

Decembrske skladbe

Še nekaj dni nas loči od praznikov in za ogrevanje v Godbah z zgodbo poslušamo skladbe, ki pašejo v ta čas in jih poslušamo samo v decembru. Božične uspešnice prepevajo Billy Idol, Michael Bolton, Paul McCartney, John Lennon, Chris Rea, Jon Bon Jovi ,B. B. King in Paul Young..


13. 12. 2023

Devetdeseta

Z glasbo, se vračamo v 90. leta prejšnjega stoletja. Takrat smo se Slovenci osamosvojili, prepevali karaoke z Dejo Mušič, vsako soboto spremljali oddajo Poglej in zadeni, dobili prve komercialne televizije in radijske postaje in plesali v diskotekah, ki so vrtele slovensko glasbo. Slovenski glasbeniki so po vzoru hrvaških kolegov ustvarjali dance- plesno glasbo, ki je redno odmevala z radijskih postaj. Nekaj domačih uspešnic tistega časa pa poslušamo v oddaji Godbe z zgodbo.


06. 12. 2023

Popevka 2023

Slovenska popevka oziroma Popevka, kot jo imenujemo zadnja leta, ima svoje začetke že v letu 1962, ko so želeli na področju popularne glasbe ustvariti protiutež narodno-zabavnemu žanru, ki ga je takrat populariziral prav Radio Ljubljana. Slovenska popevka je nastala kot mešanica ameriške popularne glasbe, jazza, francoskega šansona in italijanskega popa, ki še danes dominira na njihovem največjem, Sanremskem festivalu. Besedila popevk so pisali takrat uveljavljeni literati, torej so veljala za umetniška dela in tako naj bi bilo vse do danes. V Godbah z zgodbo je tako glasbeni urednik Matej Jevnišek pripravil izbor pesmi z letošnje popevke, ki je bila pred skoraj natanko tremi meseci. Kako pa se bo sodobna popevka uveljavila v poplavi hiper zvočnega sveta, bo pokazal samo čas.


29. 11. 2023

Ditka Haberl

Oddajo posvečamo Ditki Haberl. Največje uspešnice je izvajala v zlatih letih slovenske popevke. Javnosti je najverjetneje najbolj znana s skladbo Samo nasmeh je bolj grenak, s katero je leta 1976 zmagala na Slovenski popevki. Že pred solo kariero pa je na odru Popevke stala z zasedbo Bele vrane. Po razpasu skupine so ustanovili skupino Pele in Kri. Obe zasedbi sta bili znani po večglasbem vokalnem prepevanju z instrumentalno podlago.


22. 11. 2023

Najbolj prodajane skladbe vseh časov

V oddaji Godbe z zgodbo poslušamo nekaj skladb, ki se v glasbeno zgodovino niso zapisale samo zaradi kvalitete, temveč so zaradi popularnosti, dobrega marketinga, pravega trenutka, ali kakšnega drugega vzroka, zabeležile rekordne prodajne številke , ter prišle na lestvico najbolje prodajanih skladb vseh časov. Seveda gre za skladbe, ki so v različnih obdobjih izšle na fizičnih nosilcih zvoka- se pravi na ploščah, kasetah ali zgoščenkah. Med njimi so tudi Candle in the wind ( 1997 ) Eltona Johna , pa We are the world različnih ameriških izvajalcev ( Usa for Africa ), pa skladba iz filma Briljantina You're the one that i want, Olivie Newton John in Johna Travolte, pa Wind of change nemške zasedbe Scorpions.....Te in še nekatere uspešnice v oddaji Godbe z zgodbo.


15. 11. 2023

Aleksander Mežek

Osemnajstega novembra bo 75. rojstni dan praznoval priljubljeni slovenski kantavtor, kitarist, poet in producent Aleksander Mežek. Rodil se je leta 1948 v Žirovnici na Gorenjskem. V glasbeni šoli je igral violino, a ga je kmalu očaral rokenrol in je violino zamenjal za kitaro. V najstniških letih je že sam pisal skladbe. Leta 1965 je nastopil v radijski oddaji Pokaži, kaj znaš in pokazal, da zna in da je glasba tista, ki bo zaznamovala njegovo življenje. Leta 1968 je v Zagrebu srečal svojega glasbenega idola Cliffa Richarda in pevko njegove spremljevalne skupine The Settlers Cindy Kent, ki ji je bil mladi nadobudni glasbenik všeč in ga je povabila v Veliko Britanijo. Po končani srednji šoli, ki jo je obiskoval na Jesenicah, in odsluženem vojaškem roku je leta 1972 tudi zares odšel v London. V Angliji se je Aleksander Mežek preimenoval v Aleksandra Johna in leta 1974 posnel svoj prvi album Days go by. Pod svoje pokroviteljstvo ga je vzel Cliff Richard, za katerega je Mežek napisal tudi nekaj skladb. Od takrat je njegova kariera vzporedno potekala doma in v Angliji. Aleksander Mežek je v svoji dolgi in uspešni glasbeni karieri izdal več kot 30 glasbenih izdelkov na različnih nosilcih zvoka, sodeloval z izjemnimi glasbeniki tako doma kot v tujini in vedno ostal zvest samemu sebi in glasbi, ki je zaznamovala njegovo življenje. V Godbah z zgodbo poslušamo nekaj njegovih skladb.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt