Informativni dnevi so mimo, rok za prijavo na želeni študij pa že poteka. Ena izmed fakultet, kjer imajo vsako leto kandidatov vedno preveč, kot je prostih mest, je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo. Razpisuje namreč 34 študijskih mest, od tega 12 za dramsko igro, na informativnih dnevih pa se je o njihovem študiju zanimalo več kot 300 mladih. Zanimanja za gledališče, režijo in film je torej veliko. Zakaj želijo mladi postati igralci, kakšne so njihove dozdajšnje izkušnje z nastopanjem in igranjem? Da bi mladi izvedeli, kaj od človeka zahteva igralski poklic, bo mladim v studiu družbo delal priznan slovenski igralec Klemen Janežič, član SNG Drama, lutkar, koreograf in junak televizijske nadaljevanke Usodno vino.

Čeprav nekateri mladi tudi v srednji šoli še ne vedo točno, kam jih bo zanesla poklicna pot, pa so nekateri že kmalu odločeni: Postati želijo igralci! Zanimanje za študij dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je veliko (na informativnih dnevih jo je obiskalo več kot 300 mladih), sprejmejo pa le 12 kandidatov. Zakaj si mladi želijo nastopati na gledališkem odru, kaj poklic igralca zahteva od človeka, kakšne so razlike med nastopanjem na odru in pred kamerami? Kakšna je vloga gledališča v družbi, kaj je s cenzuro?

Naši gosti so bili dijaki dveh srednjih šol, na katerih imajo izkušnje z gledališčem: s Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, smer umetniška gimnazija, in s Prve gimnazije Maribor, kjer deluje gledališka šola. Da bi mladi izvedeli, kaj od človeka zahteva igralski poklic, je mladim v studiu družbo delal priznani slovenski igralec Klemen Janežič, član SNG Drama in junak televizijske nadaljevanke Usodno vino. Odgovarjal je na vprašanja mladih – od tega, kako težki so sprejemni izpiti za AGRFT, kako gradi vlogo, kako je delati z mojstri (mojstricami) dramske igre pri nas, do tega, kakšna je razlika med nastopanjem na odru ali pred kamero … In pri tem izdal tudi kaj sočnega – na primer, kako je, ko se v postelji znajdeš z Jernejem Šugmanom. Seveda v predstavi, več pa v oddaji:

Želim postati igralka/igralec!

Glavna moška vloga: Klemen Janežič

Igralci: Ivana Aleksič, Lara Mlakar, Julita Kropec, Eneja Urnaut, Veronika Nika Železnik, Klemen Kovačič in Žiga Hren

Oblikovalec zvoka: Stane Košmerlj

Asistentka režije: Tadeja Bizilj

Režija: Špela Šebenik

Produkcija: 1. Program Radia Slovenija

Klemen Janežič na odru SNG Drama v predstavi Ana Karenina.

foto: Peter Uhan

 

Špela Šebenik