Novo znanje, popestritev šolskega leta, šola za življenje … Kaj mladim prinese šolska izmenjava ali šolska praksa v tujini? O tem bodo z nami svoje izkušnje delili dijaki Gimnazije Celje – Center iz Celja, ki so bili v Španiji, na Malti, Portugalskem, Irskem in Nizozemskem …

Mladi z Gimnazije Celje - Center o svojih izkušnjah in novem znanju, ki so jih pridobili na izmenjavah in praksah v tujini

Kakšno novo znanje in življenjske izkušnje da mlademu človeku mednarodna izmenjava ali delovna praksa v tujini? Če dijak že v srednješolskem obdobju izve, kakšen je šolski sistem v drugi državi, če stopi na tuji trg dela – sicer le kot nekdo, ki opravlja šolsko prakso, in če nekaj dni ali tednov preživeti v drugi državi, stran od domačega kraja in družine, kako to popestri in obogati njegovo izobraževalno in poklicno pot? Kakšni so vrtci in šole na tujem?

O vsem tem smo se pogovarjali z gosti oddaje Gymnasium. To so bili štirje dijaki Gimnazije Celje – CenterMANJA SLAVULJNIKA PLOŠNIK in KRISTJAN VEBER, dijaki 4. letnika programa predšolska vzgoja, ter KATRIN KOVAČ, dijakinja 3. letnika programa umetniška gimnazija – likovna smer. V tem in preteklih šolskih letih so se udeležili izmenjav ali praks v Španiji, na Malti, Portugalskem, Irskem in Nizozemskem …

Nika Plošnik se je v 2. letniku odločila, da bo šolsko prakso delala v tujini, in sicer na Malti, v 3. letniku pa na Irskem. Obakrat je  v tuji deželi preživela tri tedne, spoznavala tamkajšnji predšolski vzgojnoizobraževalni sistem, se veliko pogovarjala s tamkajšnjimi vzgojiteljicami, živela v apartmaju ali pri družini in spoznava tamkajšnji način življenja. Slabih izkušenj ni bilo, pravi, in dodaja:

“V treh tednih sem se naučila zelo veliko. Če ne drugega, sem izpopolnila jezik, ker sem tam res veliko pogovarjaš in poskušaš čim več izvedeti od vzgojiteljic. Mislim, da je to super izkušnja in če imajo dijaki priložnost, bi se morali tega vsi vsaj enkrat udeležiti.” 

Da so izkušnje res dobrodošle, govori tudi dejstvo, da se mladi leto za leto odločajo, da del šolskega leta preživijo v tujini. Tudi Kartin Kovač že načrtuje dve potovanji: nazaj na Nizozemsko in novo izmenjavo na Poljskem.

“Vsaka taka izkušnja te nauči bolj samostojnega načina razmišljanja in tega, da malo lažje greš od doma. Ko sem se odpravljala na Nizozemsko, sem razmišljala o tem, da se tam ne bom znašla, da ne bom znala uporabljati javnega prevoza, da se bom izgubila. Občutila sem strah, potem pa sem ugotovila, da so vedno ljudje, ki ti lahko pomagajo, ki jih lahko vprašaš, če česa ne razumeš … Najpomembnejša stvar, ki sem se jo naučila, je, da bolj odprto gledam na svet in grem lažje od doma.” 

Špela Šebenik