Kako o volitvah, politiki in vodenju države razmišljajo mladi? Bodo šli na volitve? Bi raje videli, da bi dobili volilno pravico že s 16 leti starosti ali da bi lahko volili od doma? Koliko sploh sledijo politiki, poznajo programe strank, kaj jih prepriča? Do katerih tem bi se morali po njihovem opredeliti kandidati za poslance? Skupaj z mladimi smo raziskovali tudi, kakšen je naš volilni sistem, zato smo se odpravili na Državno volilno komislijo in na ljubljansko Pravno fakulteto.

Skupaj z mladimi smo raziskovali tudi, kakšen je naš volilni sistem

Tokratna oddaja ima dva cilja: 1) Prvi je izvedeti, kako o volitvah, politiki in vodenju države razmišljajo mladi. Bodo šli na volitve? Bi raje videli, da bi dobili volilno pravico že s 16 leti starosti ali da bi lahko volili od doma? Koliko sploh sledijo politiki, poznajo programe strank, kaj jih prepriča? Do katerih tem bi se morali po njihovem opredeliti kandidati za poslance?

2) Drugi cilj pa je raziskati in se spoznati s slovenskim volilnim sistemom. Kdo lahko sploh kandidira na državnozborskih volitvah? Kaj pomeni, da imamo proporcionalni volilni sistem, kako se razdeljujejo poslanski mandati? Do kakšnih kršitev na volitvah prihaja in kako bodo lahko volili tisti, bodo 24. aprila v tujini?

Odgovore so nam dali ali jih z nami poiskali dijaki Tinkara, Neža, Aljoša, Cris, Mark in Urban. Naša sogovornika sta bila tudi prof. dr. Saša Zagorc s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in Dušan Vučko, direktor Državne volilne komisije.

Špela Šebenik