Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Huda muska

73 epizod

73 epizod


Huda muska odgovarja na vprašanja o muziki okoli nas ter nagovarja mlade poslušalke in poslušalce h glasbenemu ustvarjanju. Pripravlja jo profesor glasbe Matej Jevnišek.


23. 05. 2024

Druga godba

Tudi letošnje leto je Prvi program Radia Slovenija medijski partner festivala Druga godba, ki ravno v teh dnevih poteka na različnih prizoriščih po Ljubljani. Kaj pomeni medijsko partnerstvo in kaj vse to za seboj potegne, se bomo pogovarjali z našim sodelavcem, glasbenim urednikom Janetom Webrom, ki festival spremlja že od samega začetka.


09. 05. 2024

Ženski pevski zbor Carmen Manet

Tokrat bo Huda muska obarvana z zborovsko glasbo. K pogovoru smo povabili zborovsko pevko Evo Bohinc, ki prepeva v ženskem pevskem zboru Carmen Manet iz Kranja. Širša javnost jih je lahko spoznala leta 2017, ko so nastopile in tudi zmagale na mednarodnem zborovskem tekmovanju Evrovizijski zbor leta. Zbor deluje od leta 2011, vodi jih dirigent Primož Kerštajn. Oddajo je pripravila Tina Žun.


27. 04. 2024

Neža Drobnič Bogataj in zasedba Belin

Pred dobrim tednom dni je izšel prvenec zasedbe Belin z naslovom Ciganka. Gre za zasedbo pod vodstvom vokalistke Neže Drobnič Bogataj. Na plošči najdemo priredbe ruskih romskih skladb, ki jih Neža ni samo prevedla ampak jim dodala svojo osebno noto.


13. 04. 2024

Vloga glasbe v oglaševanju

Glasba kot samostojna umetnost učinkuje na naše počutje, občutke in razpoloženje. Kaj pa če glasba samo del neke večje zgodbe? Kakšen prostor, funkcijo in namen ima glasba v oglaševanju in medijski komunikaciji se je Andrej Prezelj pogovarjal s Tomažem Apohalom, glasbenikom, kreativnim direktorjem, predavateljem in soustanoviteljem agencije Youtree.


06. 04. 2024

Swing

V Hudi muski tokrat govorimo o swingu. Gre za zanimiv glasbeni slog, ki se je razvil v začetku 20. stoletja v Združenih državah Amerike. K pogovoru smo povabili Roka Nemaniča, trobentača, pevca in učitelja glasbe. Oddajo je pripravila Tina Žun.


28. 03. 2024

Tomaž Hostnik

Konec marca, točno na 88. dan v letu, kot je tudi tipk na klavirju, že enajsto leto zapovrstjo poteka svetovni dan klavirja. In klavir je tudi tema današnje rubrike Huda muska. Andrej Prezelj se je pogovarjal s pianistom, kantavtorjem in pedagogom Tomažem Hostnikom


23. 03. 2024

Tinkara Kovač

Primorska pevka, flavtistka in kantavtorica Tinkara Kovač je ena bolj prepoznavnih glasov, na domači glasbeni sceni. V svoji bogati glasbeni karieri, ki traja že 27-to leto je osvojila številne nagrade, nastopila na vidnejših festivalih doma in v tujini ter sodelovala z nekaterimi svetovnimi glasbenimi imeni. Ob posebni priložnosti, ob ponovni izdaji njenega tretjega albuma O-range se je z njo pogovarjal Andrej Prezelj.


15. 03. 2024

Kavč Festival

Kavč festival vsako leto organizira kulturne dogodke v nekonvencionalnih prostorih, bodi si dnevnih sobah, kuhinjah, garažah pisarnah ali kleteh gostiteljev po vsej Sloveniji. Tudi letos je na sporedu bogat program, ki zajema številne glasbene zvrsti, kot tudi performativne umetnosti in lutkovne predstave. Z umetniškim vodjo festivala, Matijo Solcetom, se je pogovarjal Andrej Prezelj.


09. 03. 2024

Tamara Kezz

Tokrat se v Hudi muski podajamo v svet elektronske glasbe. Gostja oddaje je DJ-ka Tamara Kezz iz Srbije, ki zadnjih nekaj let živi in deluje v Sloveniji. Oddajo je pripravila Tina Žun.


02. 03. 2024

Orkester Flavt

Veste, da imamo več vrst flavt? Razlikujejo se po uglasitvi, obsegu, funkciji, izgledu in še bi lahko naštevali. Kaj pa imajo slovenski flavtisti skupnega, izveste v rubriki huda muska.


24. 02. 2024

Bob Marley

Letos mineva 79 let od rojstva enega vplivneših glasbenikov reggae glasbe, Boba Marleyja. V tokratni hudi muski razikujemo glasbo tega glasbenega velikana, ki je v 36. Letu starosti umrl zaradi posledic podnohtnega melanoma.


17. 02. 2024

Izidor Erazem Grafenauer

Španija, kitara, temperament … to so tri pogoste asociacije za glasbeno zvrst, ki jo bomo predstavili danes v rubriki Huda muska. To je flamenko. K pogovoru smo povabili akademskega kitarista in lutnjista Izidorja Erazma Grafenauerja, ki ga poleg flamenka zanimata tudi klasična in stara glasba, predvsem barok. Oddajo je pripravila Tina Žun.


03. 02. 2024

R.E.M.

Ameriška zasedba R.E.M. velja za eno uspešnejših skupin z vzhodne obale združenih držav, katerih začeteke postavljamo v prvo polovico osemdesetih let prejšnjega stoletja, v čas, ko so glasbeni milje obvladovali predvsem punk in new-wave bandi. V rubriki tokrat spoznavamo zvoke te zasedbe.


26. 01. 2024

David Bowie

Danes v hudi muski spoznavamo življenje in delo nekoč sila popularnega glasbenika in pevca Davida Bowieja, katerega glasbena kariera je trjala skoraj 50 let. Več pa v rubriki Huda muska, ki jo je pripravil Andrej Prezelj.


20. 01. 2024

Petra Onderuf

Petra Onderuf je slovaška violinistka, ki že dolga leta živi in ustvarja v Sloveniji. V svojih kompozicijah na nenavadne načine povezuje različne glasbene tradicije; njene skladbe so zakoreninjene v jazzovskih harmonijah, neparnih ritmih in improvizaciji, zvrstno pa se giblje nekje med klasiko, etnom in jazzom.


12. 01. 2024

Robert Johnson

Veste, kaj je blues? Pa saj to sploh ni pomembno, zato je tukaj Huda muska, ki vam bo predstavila enega najvplivnejših pevcev in kitaristov bluesa iz začetka 20. stoletja v Ameriki. Blues kot glasbena zvrst pa je tesno povezan z izkoriščanjem temnopoltih sužnjev na bombažnih poljih.


06. 01. 2024

Cajon

Cajon [kahon] je instrument kvadratne oblike, ki spominja na škatlo, na kateri lahko sedimo a hkrati lahko nanjo igramo z rokami. Andrej Prezelj se je o Cajonu pogovarjal z akademskim glasbenikom tolkalcem in profesorjem tolkal Jako Strajnarjem.


23. 12. 2023

Kranjski furmani in koledovanje

V predpraznično Hudo musko smo v goste povabili kolednike Kranjske Furmane, ki jih vodi Adrijan Novak. Kranjski furmani so ena od sekcij Akademske folklorne skupine Ozara Kranj. Nastopajo za potrebe folklorne skupine, prirejajo samostojne koncerte, v obdobju med božičem in novim letom pa širijo koledniške navade.


16. 12. 2023

Masayah

V Hudi muski predstavljamo ustvarjalko, ki je pri svojih 22 letih eno najprepoznavnejših imen naše reperske scene. Mia Puhar Rodin z umetniškim imenom Masayah prihaja iz Ankarana, spomladi je javnosti predstavila prvenec z naslovom »Zavedno«.


09. 12. 2023

Prvonagrajenci tekmovanja Temsig 2023

V sredo 6. decembra so v Kozinovi dvorani z Orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Slavena Kulenoviča nastopili prvonagrajenci glasbenega tekmovanja Temsig 2023. V Hudi muski bomo na kratko predstavili potek tekmovanja Temsig, Andrej Prezelj pa se je pogovarjal tudi z mladimi solisti, ki so nastopili na sredinem slavnostnem koncertu.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt