Devetošolci bodo prav kmalu postavljeni pred pomembno odločitev – kje nadaljevati svoje šolanje, izbrati gimnazijo ali poklicno šolo, se odločiti tako, kot želijo starši ali tako, kot pravijo prijatelji? Pri petnajstih letih ima redko kateri najstnik že povsem oblikovano predstavo o svojem poklicu, zato bomo v tokratni oddaji Hudo! z mladimi novinarji iz Trebnjega razmišljali prav o šolanju doma in v tujini, o različnih poklicih in zaposlitvah. Pred mikrofon smo povabili najmlajše, devetošolce in srednješolce, nekaj koristnih nasvetov pa je dodala tudi šolska psihologinja. Oddajo je vodila Tadeja Bizilj.

Devetošolci bodo prav kmalu postavljeni pred pomembno odločitev – kje nadaljevati svoje šolanje, izbrati gimnazijo ali poklicno šolo, se odločiti tako, kot želijo starši ali tako, kot pravijo prijatelji? Pri petnajstih letih ima redko kateri najstnik že povsem oblikovano predstavo o svojem poklicu, zato smo v tokratni oddaji Hudo! z mladimi novinarji iz Trebnjega razmišljali prav o šolanju doma in v tujini, o različnih poklicih in zaposlitvah. Pred mikrofon so najprej povabili najmlajše.

Tretješolci z OŠ Trebnje razmišljajo o številnih poklicih, devetošolci pa so že bolj odločeni, kje bodo nadaljevali šolanje.

“Upam, da bom direktor podjetja in da bo to uspešno.”

Bližina šole je za nekatere bolj, druge manj pomemben dejavnik pri izbiri nadaljevanja šolanja po osnovni šoli, a prav vse se strinjajo, da želijo v življenju početi tisto, kar jih najbolj veseli. In kaj sta izbrala srednješolca Matej in Matic?

Osnovnošolci se  po nasvet o poklicih obrnejo na starše in prijateljev, večkrat pa obiščejo tudi šolsko psihologinjo Marjetko Mrak, ki marsikomu pomaga pri pravilnih odločitvi in izbiri.

“Pogumno – drznite si upati, včasih si kar odprite kakšno pot, čeprav se vam morda zdi hecna ali čudna. Dovolite si poskusiti.”

Čez dva tedna devetošolce čakajo informativni dnevi, kjer bodo lahko dobili še zadnje informacije o srednjih šolah, ki jim bodo pomagale pri odločitvi. Še naš nasvet – poslušajte srce in izberite tisto, kar si res želite delati. Za konec pa še misel pesnika Toneta Pavčka:

“Kakšen poklic imaš, je vseeno. Vsi poklici so enako visoko. A važno je, da delaš pošteno in ne samo z levo roko.” 

 

Tadeja Bizilj