Mladi novinarji z Otočca bodo koncu tedna, ko se po Sloveniji odvijajo informativni dnevi, primerno razmišljali o poklicih prihodnosti in o tem, ali je gimnazija še vedno boljša izbira od poklice šole. Je bolj modro poslušati nasvete staršev in starejših bratov in sester ali upoštevati informacije s fakultet in interneta?

Kje vse lahko najdejo informacije o srednješolskem izobraževanju, kdo jim pri tem pomaga, ali že osnovnošolci sanjajo o delo v tujini – o vsem tem v tokratni oddaji Hudo! z voditeljico Tadejo Bizilj.

Mladi z OŠ Otočec

Kam naprej?
Devetošolci bodo prav kmalu postavljeni pred pomembno odločitev – kje nadaljevati svoje šolanje, izbrati gimnazijo ali poklicno šolo, upoštevati nasvete staršev in starejših bratov in sester ali oditi tja, kamor si želijo sami. Pri petnajstih letih ima redkokateri najstnik že povsem jasno izoblikovano predstavo o svojem poklicu, zato smo v tokratni oddaji Hudo! z mladimi novinarji iz Osnovne šole Otočec razmišljali prav o šolanju in različnih poklicih.

Prav vsak od nas je imel pri šestih, sedmih letih svojo željo o tem, kaj bo po poklicu, ko bo odrastel. In kaj bodo delali, ko bodo veliki, najmlajši z Otočca:

“Jaz bom bila kuharica in bom v gostilni kuhala pice in juhe.”

Osmošolci in devetošolci so pri izbiri nadaljnjega šolanja že bolj realistični, prav tako že dobro vedo, kaj si v okviru svojega poklica želijo delati.

Vpliv staršev?
Na to, kaj bomo počeli v življenju, lahko s svojim poklicem vplivajo tudi naši starši. Takole so prvošolci in drugošolci z Otočca povedali, kaj počnejo njihovi starši.

“Moja mami dela barvice, moj oči pa dela denar.”

Ko hobi postane poklic
Pogosto se zgodi, da se naše predstave iz otroštva, kakšni bomo, ko odrastemo in kaj bomo počeli, ne uresničijo. Včasih je za to kriv splet okoliščin, spet drugič preobsežno študijsko gradivo, ki ga vidimo pred začetkom študija. Simona Potočar je sanjala o tem, da bo postala veterinarka – a jo je pot zanesla najprej na Pravno fakulteto, nato pa še na Fakulteto za varnostne vede. Kljub temu je ostala blizu svojim prvim sanjam.

“Želela sem si postati veterinarka, a sem na informativnem dnevu na Veterinarski fakulteti izvedela, da ima knjiga za anatomijo 2000 strani in ko sem dobila tisto v roke, sem si rekla, tole bo pa težka.”

Nasveti pri vpisu
Kljub infomativnim dnem še zdaleč niso vsi devetošolci odločeni, kje bodo nadaljevali šolanje. Številne informacije lahko dobijo tudi na Zaposlitvenih centrih.

“Prav je, da starši usmerjajo otroka, še vedno pa mora odločitev biti takšna, da je realna, mora pokrivati področja, ki otroka veselijo, da bo lahko pri tem uspešen.”

4. april je datum, do katerega se morajo bodoči dijaki vpisati na želene srednje šole – naj bo odločitev čim manj stresna in ne pozabite – tudi če vam ne bo šlo in če ugotovite, da šola, ki ste jo izbrali, ni prava za vas – ne bo konec sveta. Še vedno se lahko prepišete na drugo šolo ali ponavljate letnik – za vas pa bo to le ena izkušnja več, ena stopnička bližje želenemu poklicu.

Več fotografij z delavnic in oddaje z mladimi z Otočca pa najdete na Facebook profilu Program za mlade.

Tadeja Bizilj