Mladi novinarji iz Osnovne šole Mengeš so v prvi oddaji nove sezone novinarskih delavnic Radia Hudo! pod radijskim mentorstvom v uvodnem, teoretično obarvanem delu, spoznali radio kot medij, novinarske žanre in vlogo Radia Slovenija. Z mikrofonom v roki so se  skozi praktični del po več kot tedenski pripravi odpravili snemat, ob pomoči tonskih mojstrov pa se lotili tudi montaže posnetkov. Teo, Antonio, Timo, Aljaž, Matic, Lana, Lina, Tia, Jaka in Zala so si za glavno temo oddaje izbrali kolesarstvo in poti okoli sveta.

Mladi novinarji iz Osnovne šole Mengeš odpirajo novo sezono novinarskih delavnic

S tokratno oddajo Hudo! začenjamo novo sezono novinarskih delavnic Radia Hudo! po osnovnih šolah po vsej Sloveniji.

Mladi novinarji iz Osnovne šole Mengeš so v prvi oddaji pod radijskim mentorstvom v uvodnem, teoretično obarvanem delu, spoznali radio kot medij, novinarske žanre in vlogo Radia Slovenija. Z mikrofonom v roki so se skozi praktični del po več kot tedenski pripravi odpravili snemat, ob pomoči tonskih mojstrov pa se lotili tudi montaže posnetkov. Teo, Antonio, Timo, Aljaž, Matic, Lana, Lina, Tia, Jaka in Zala so si za glavno temo oddaje izbrali kolesarstvo in poti okoli sveta.

Najprej jih je zanimalo, koliko občani Mengša sploh uporabljajo kolo za prevozno sredstvo …

Pot okoli sveta je lahko dolga in naporna … Kaj bi najmlajši vzeli na to pot?

Obvezna oprema do 18. leta na kolesu je tudi ČELADA. Naletna teža glave odraslega kolesarja se povečuje s hitrostjo, in znaša npr. pri padcu s hitrostjo 20 km/h približno 50 kg, kot da bi vam padla na glavo vreča cementa. Dobra kolesarska čelada glede na raziskave pomembno preprečuje nastanek težjih poškodb glave in možganov.

S kolesom okoli sveta
Kaj vse je na poti okoli sveta doživel mladi Tomaž Humar, kaj je jedel, ali se je na poti rodila tudi kakšna simpatija – vse to ste lahko slišali v pogovoru z njim.

Treningi kolesarstva
Pred mikrofon so mladi novinarji povabili tudi svoje vrstnike, ki kolesarstvo trenirajo in najboljšo amatersko kolesarko Slovenije, Ajdo Opeka.

Ali veste, da je bilo v okolici Vrhnike najdeno najstarejše ohranjeno leseno kolo na svetu?
Poznate najpomembnejša pravila za varno kolesarjenje?
Zakaj moramo sploh imeti kolesarji na glavi čelado?
Kakšno je tehnično brezhibno kolo?
Koliko dni traja pot okoli sveta s kolesom?
Kaj je to amatersko kolesarstvo?

Če ne veste, potem prisluhite zgoraj celotni oddaji, ki so jo pripravili mladi novinarji iz Osnovne šole Mengeš v sodelovanju z radijsko ekipo in pod mentorstvom učiteljice Anite Bezič Burger. Fotografije z delavnic in oddaje pa najdete na našem Facebook profilu Program za mlade in spodaj :).

Tadeja Bizilj