Na Osnovni šoli Orehek Kranj že nekaj let organizirajo sobotne delavnice za nadarjene učence gorenjskih osnovnih šol z naslovom Festival naše prihodnosti. Na njih sodeluje preko 20 osnovnih šol in preko 350 učencev. Zanje pripravijo jezikovne, naravoslovne, družboslovne, tehnične, računalniške, socialne in druge delavnice. Vzdušje na letošnjem festivalu je preverila ekipa oddaje Hudo! – v terenskem studiu na šoli med mladimi udeleženci.

Iz terenskega studia na Osnovni šoli Orehek

Na Osnovni šoli Orehek Kranj že nekaj let organizirajo sobotne delavnice za učence gorenjskih osnovnih šol z naslovom Festival naše prihodnosti.

Ekipa oddaje Hudo! se je danes pomešala med več kot 300 šolarjev iz 20 šol, za katere so pripravili jezikovne, naravoslovne, družboslovne, tehnične, računalniške, socialne in druge delavnice.

Anara in Lea z OŠ Orehek sta kot prvi sogovornici v današnji oddaji povedali, da ste veseli, da je njihova šola tudi na sobotno dopoldne tako polna in da sta komaj čakali, da se vse skupaj začne. To leto sta izbrali delavnico kombinatorična dežela, na kateri sta se želeli preizkusiti v reševanju kombinatoričnih nalog.

Eva in Terezija z OŠ Cvetka Golarja ter Marko z OŠ 16. decembra Mojstrana in Tina z OŠ Matije Valjavca Preddvor so izbrali novinarsko delavnico. Nekateri od njih so bili na festivalu že preteklo leto, povedali so, da so jim izkušnje z lanskoletnih delavnic prišle prav tudi v šoli, letos pa so imeli prav posebno nalogo – spremljati celoten festival in napisati reportažo.

Tinkara z OŠ Tržič ima rada živali. Pa ne le domače, temveč so ji pri srcu tudi dinozavri. Njen najljubši je T-Rex, pogledala je že veliko filmov, v katerih so dinozavri imeli glavno vlogo, zato je izbrala delavnico, na kateri so sestavljali dinozavre iz lesa.

Nac z OŠ Gorje pa ima rad jezike. Lansko leto je sodeloval pri delavnici grškega jezika, letos se je želel preizkusiti na delavnici tradicionalne kitajske umetnosti. Na njej so spoznavali kitajske pismenke in izrezovali iz papirja.

Ne samo jeziki, veliko delavnic na OŠ Orehek je bilo na letošnjem festivalu tudi naravoslovno usmerjenih. Tina z OŠ Bohinj in Mark z OŠ Šenčur sta povedala, da imata zelo rada fiziko in tehniko, zato sta izbrala delavnico Verižnega eksperimenta. Oba v šoli in doma eksperimentirata, Mark ima v domači kleti celo delavnico, kjer se velikokrat loti kakšnih novih eksperimentov – nazadnje je vanj vključil ladjico. Oba se strinjata, da gre marsikaj lažje v glavo, če je poleg teorije prisotno tudi praktično delo.

Eva in Klara z OŠ Staneta Žagarja Lipnica pa imata raje kot fiziko kar biologijo. Na delavnici Svet pod mikroskopom sta pod mikroskopom opazovali različne vzorce in izpolnjevali delovne liste. Pridružila se jima je tudi Ula z OŠ Predoslje, ki pravi, da je spoznavanje novih stvari tudi ob sobotah lahko zelo zabavno in zanimivo in da bi tak festival z veseljem obiskala še kdaj.

 

 

 

 

Špela Šebenik, Tadeja Bizilj