Se še spomnite, kako smo si kot otroci pripovedovali stvari po telefončkih? In kako je novica, ki je romala od enega do drugega, na koncu postala čisto drugačna … Mladi novinarji iz Osnovne šole Ivana Groharja iz Škofje Loke so v tem tednu raziskovali svet šolskih tračev. So ti vedno samo zlonamerni, neprijetni in škodljivi? Ali so lahko govorice tudi zabavne in pozitivne? O čem najpogosteje govorijo šolski trači in kako se odzvati, ko kakšnega slišite? O vsem te z mladimi in voditeljico Tadejo Bizilj.

Trači so lahko zabavni, lahko pa tudi zelo prizadenejo. Raziskujejo mladi novinarji iz OŠ Ivana Groharja iz Škofje Loke.

Se še spomnite, kako smo si kot otroci pripovedovali stvari po telefončkih? In kako je novica, ki je romala od enega do drugega, na koncu postala čisto drugačna?

Mladi novinarji iz Osnovne šole Ivana Groharja iz Škofje Loke so v tem tednu raziskovali svet znotraj šolskih zidov – zanimale so jih predvsem šolske govorice. Najprej so povprašali najmlajše, ali vedo, kaj so trači.

Govorice so to, da nekdo nekaj govori, in to po poročilih.

Govorice so to, da nekdo nekaj govori, potem pa to raznese po celi državi.

Da so šolski trači lahko tudi povsem prijetni in zabavni, ne le škodljivi, je povedala tudi naslednja sogovornica, gospa psihologinja Judita Slabe.

“Ko eden nekaj ve, težko zadrži skrivnost zase in bi jo rad delil z drugimi. Nekateri imajo pri tem še posebej velike težave, ko jim kdo reče, da nečesa res ne smejo povedati, takoj novico prenesejo naprej. Pri govoricah je težava, da vsak malo po svoje stvari sliši in potem tudi malo po svoje pove naprej. Zato lahko postanejo tudi problematične, saj včasih pride ven kaj takega, kar sploh ne drži.”

O šolskih govoricah so mladi novinarji poizvedli več tudi pri srednješolkah – jih je tudi v srednjih šolah veliko?

Z mladimi novinarji z OŠ Ivana Groharja iz Škofje Loke smo torej v današnji oddaji govorili o razpoloženju v šolskih klopeh, katerega del so tudi domače naloge, šolske govorice, prijateljstva, ljubezni – če ste se nam, dragi poslušalci, pridružili šele zdaj ali bi oddajo radi slišali še enkrat, kliknite na zgornjo povezavo, pridružite pa se nam tudi na Facebooku, kjer vas čaka nagradno vprašanje :).

 

Tadeja Bizilj