V Sloveniji  internet redno uporablja približno 80 odstotkov prebivalcev, do interneta lahko dostopamo kjerkoli in kadarkoli, zato je internetna nevtralnost nekaj, kar bi moralo zanimati pravzaprav vse. Kako utegne ukinjanje načela internetne nevtralnosti vplivati na internet, uporabnike, digitalno ekonomijo in družbo kot tako smo se pogovarjali z glasnikom digitalnih tehnologij Alešem Špetičem, predsednikom sveta za elektronske komunikacije doktorjem Dušanom Cafom in komunikologom Domnom Savičem.

Internet je bil od nekdaj nevtralen. Operaterji so si na začetku prizadevali, da bi internet imelo čim več ljudi, zato so dostop do interneta ponujali po zelo ugodnih cenah. Prav nevtralnost interneta, ki vsem omogoča enak dostop, je omogočila razcvet digitalne tehnologije. Zaslužki internetnih gigantov, ki na internetu ponujajo storitve in vsebine, pa so kmalu presegli zaslužke operaterjev. Zato so operaterji začeli iskati načine, kako si odrezati svoj kos finančne pogače. In ti načini ogrožajo nevtralnost interneta, saj želijo v zameno za plačilo določenim ponudnikom vsebin omogočiti prednost v omrežju.

"Operaterji bi radi poceni, brez spremembe poslovnega modela ali dodatnih investicij, prišli do velikih količin dodatnega denarja." Komunikolog Domen Savič

Argument, s katerim operaterji zagovarjajo ponujanje prednostnega dostopa, je preobremenjenost omrežja. Podatkovni prenosi so namreč vse večji, zato bi dodatne zaslužke namenjali v infrastrukturo. Kot pravi Aleš Špetič, je to le izgovor. Namesto, da bi z denarjem financirali dodatne kapacitete, zdaj na obstoječih kapacitetah umetno dražijo promet. Domen Savič gre še dlje, saj meni, da operaterji lažejo. V žicah je še dovolj prostora za kar nekaj podatkov.

"Vloga operaterjev je povezovanje uporabnikov in ponudnikov vsebin. Zato poskušajo na obeh straneh določati pravila, po katerih bi več zaslužili. Nevtralnost interneta se nanaša na odnos med operaterjem in uporabnikom." Predsednikom sveta za elektronske komunikacije doktor Dušan Caf

Slovenija je ena redkih držav, ki ima načelo nevtralnosti interneta zapisano v svoji zakonodaji in jo tudi izvaja. Evropski parlament se bo o novih pravilih regulacije dostopa do interneta še odločal. Trenutno o internetni nevtralnosti poteka intenzivna razprava pa tudi intenzivno lobiranje. V Združenih državah Amerike pa se zdi, da so po vseh pritiskih civilne družbe in gospodarstva sprejeli dejstvo, da mora načelo internetne nevtralnosti ostati.

"Nevtralnost interneta je načelo, ki preprečuje monopolni položaj na trgu." Glasnik digitalnih tehnologij Aleš Špetič

 

 

Urška Henigman