Življenjski položaji, tudi nenavadni in birokratsko nesmiselni, ko se človek vpraša: Kaj pa zdaj?

Poslušalka je prejela kazen za prometni prekršek iz tujine, kjer nikoli ni bila

Mož poslušalke Patricije je konec letošnjega januarja na dom prejel priporočeno pismo, v katerem se je nahajala kazen za prometni prekršek v Italiji. Storjen je bil lani poleti v bližini Benetk. Kot razlaga Patricija, so nato organizirali družinski sestanek:

“Najprej se malo zgroziš – zakaj pa od tam? Ja, seveda smo se vsi posedli družinsko doma. Kdo je kaj potoval, kdaj, kam, prevetrili smo vse datume. Načeloma midva sva bila v službi. To ni dileme. En otrok je ravno tisti dan pisal maturo. Drugi sin pa sploh še ni imel izpita takrat. Tako da, to nas je res šokiralo. Potem pa začneš razmišljati celo o takih ekstremih kot, da je serviser z njim skočil na kavo, saj smo avto nekaj časa imeli tudi na servisu.”

Ker nihče od njih na kraju dogodka ni bil, pri podrobnejšem pregledu dokumentacije pa so videli tudi, da je v dopisu navedena napačna znamka vozila, so sklenili, da gre verjetno za napako. “V takšnem primeru je potreben ugovor,” komentira odvetnica Nataša Pirc Musar:

“Zna se zaplesti pri jeziku. Ne vem, če ne bo v takem primeru najbolj pametno, da se najame lokalnega odvetnika, ki spelje postopek v imenu domnevnega kršitelja.”

Nikakor pa takšne pošte ni priporočljivo vreči v koš. Ena od potencialnih nadaljnjih poti je namreč tudi to, da “zadeva pride v priznanje in izvršitev v našo državo”, pojasnjuje Igor Kovačič z Ministrstva za pravosodje.

Andreja Gradišar, Bojan Leskovec