Življenjske situacije, tudi nenavadne in birokratsko nesmiselne - ko se človek vpraša »kaj pa zdaj?«

Kdo vas lahko legitimira, kako se podeljujejo pooblastila za legitimiranje?

Vlada je 9. aprila dopolnila » Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji«. 2.a člena Odloka po novem določa, da  »nakup v času od 8.00 do 10.00 ure ter zadnjo uro obratovalnega časa opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, starejši od 65 let, nosečnice). Potrošnik, starejši od 65 let, izkazuje svojo starost z javno listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb.«

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozarja, da:

  • tudi po dopolnitvah Odloka sprememba velja zgolj za preverjanje starosti (ne pa tudi za ostale ranljive skupine) pri čemer se v praksi velikokrat ne ve niti, do kdaj so trgovine odprte,

  • ni videti pravne podlage za obdelavo posebnih vrst (občutljivih) osebnih podatkov s strani varnostnikov oz. trgovcev, kadar to ni razvidno na prvi pogled (npr. invalidnost)

  • nejasno in nedoločeno ostaja, kaj pomeni pripadnost drugim ranljivim skupinam, zato ni mogoče enoznačno določiti, kdo sploh so ranljive skupine, ki jih Odlok zajema. Posledično ni jasno, v katerem delu obstaja pravna podlaga za obdelavo njihovih osebnih podatkov in kaj pomeni prekomerno obdelavo osebnih podatkov.

Informacijski pooblaščenec poziva k spoštljivemu odnosu do vseh pri preverjanju pogojev za vstop v trgovino in razmisleku, da se Odlok oblikuje kot priporočilo in ne kot represivna zahteva.

 

 

Bojan Leskovec