V tokratni oddaji Kaj pa zdaj? bomo seštevali in odštevali. Seštevali slovenske turistične kapacitete, ležišča, metre slovenske obale in iz denarnic odštevali denar, ki ga bomo porabili za potencialni poletni dopust doma. Turistična panoga je ena tistih, ki jo je epidemija novega koronavirusa popolnoma zaustavila. Naše turistične navade se bodo v prihodnosti korenito spremenile, napovedujejo strokovnjaki. Mi pa smo se postavili v hipotetično situacijo in se vprašali, kaj pa zdaj, ko bo preživljanje dopusta mogoče le v mejah domače države? Prispevek je pripravila Andreja Gradišar.

Je v Sloveniji dovolj turističnih kapacitet za vse Slovenke in Slovence, če bomo dopustovali doma?

Bil je 11. april, ko je direktor Klinike Golnik Aleš Rozman napovedal, da letos počitnic v tujini verjetno ne bo. To bi od Slovencev, ki se, glede na statistiko, veliko raje odpravimo dopustovat v tujino, zahtevalo kar nekaj sprememb. Da bi preverili, ali imamo v Sloveniji dovolj turističnih kapacitet za vse nas, smo ob pomoči Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) izdelali profil tipičnega slovenskega turista.

Slovenci:

  • dopustujemo julija in avgusta,
  • se najraje odpravimo v tujino,
  • doma najpogosteje obiskujemo Piran, Izolo, Portorož in Brežice,
  • dopust želimo preživeti ob morju.

Že pregovorno kratka slovenska obala se zazdi še krajša, ko izračunamo, da bi vsakemu Slovencu pripadla le dobra dva centimetra ob morju, če bi se postavili drug poleg drugega. V času, ko je dobro, da smo malo bolj oddaljeni, bi bilo prostora seveda še manj. Vsi na morje v dveh mesecih ne bomo mogli iti. Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož nam je sporočila, da je v vseh štirih obmorskih občinah turistom na voljo približno 30 tisoč ležišč.

Če bi se vsi odpravili na dopust le za en teden, bi lahko julija in avgusta slovensko obalo obiskalo 270 tisoč ljudi.

Na Bledu bi se jih za sedem dni lahko oglasilo 81 tisoč. “V Sloveniji je bilo avgusta 2019 na voljo skoraj 170 tisoč stalnih in pomožnih ležišč,” je povedala mag. Apolonija Oblak Flander s Sursa. Če bi vsi radi počitnikovali poleti in le en teden, je v vsej državi na voljo za dober milijon in pol ljudi ležišč.

Andreja Gradišar