On "sam" je odšel na sprehod. Še enkrat "več" je podal žogo. To sta primera, ki se ju bomo danes lotili v KiKs-u. Te »odvečne« besede, za katere se bo pravzaprav izkazalo, da to niso, so navadno zaimki ali pa nedoločni števniki. Več pa pove prof. dr. Andreja Žele s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za slovenski jezik Frana Ravmovša ZRC SAZU.

Prof. dr. Andreja Žele: Za besedi več in sam velja, da se z rabo njuno polje pomensko širi

"Sam in več sta besedi, ki sta izpustljivi, nista pa ravno odvečni," pove prof. dr. Andreja Žele s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za slovenski jezik Frana Ravmovša ZRC SAZU.

Primer: On SAM je odšel na sprehod.

"Tukaj SAM ni ravno odvečen, vendar izgublja svojo zaimensko vrednost, ker ima ob sebi ON, ki je konkretnejši. SAM ohranja neke vrste poudarjanje istovetnosti (Prav on.) ali pa količine (On edini.)."

"Ni odveč, ampak v bistvu tudi nima več konkretnega pomena. Ravno zato je velikokrat bolj pogovarjalno rabljena zveza on sam."

Primer: Še enkrat VEČ je podal žogo.

"Mislim, da je tukaj VEČ čisto odveč. Torej še enkrat je podal žogo, ne še enkrat VEČ je podal žogo. Vendar ta VEČ še zdaleč ni kar tako. Če imamo primer konteksta, sporočila: Kupil je še enkrat VEČ. V tem primeru ta VEČ opravi svojo pomensko vlogo. Še en tak primer: To je še en razlog VEČ, da ne odlašamo. Tudi tukaj VEČ ni odveč."

O uporabi besed cel, ves in kot tak pa več v posnetku.

Darja Pograjc