Povprečen Slovenec naj bi naredil 10 slovničnih napak na eno povprečno stran računalniškega besedila. Zato so že v 90. letih prejšnjega stoletja razmišljali o programih, ki bi te napake popravljali. Tudi naš tokratni sogovornik Peter Holozan, razvijalec v podjetju Amebis, ki se ukvarja predvsem z jezikovnimi tehnologijami za slovenščino.

Besana je spletni slovnični pregledovalnik

Povprečen Slovenec naj bi naredil deset slovničnih napak na eno povprečno stran računalniškega besedila. Zato so že v 90. letih prejšnjega stoletja razmišljali o programih, ki bi te napake popravljali. Tudi naš tokratni sogovornik Peter Holozan, razvijalec v podjetju Amebis, ki se ukvarja predvsem z jezikovnimi tehnologijami za slovenščino.

Besana je slovnični pregledovalnik za slovenščino oziroma avtomatska lektorica. Na spletu je vsem na voljo brezplačna različica, ki je v enem preverjanju omejena na dobrih 450 znakov. Program opozarja na zatipkane besede in jih podčrta rdeče ter preverja slovnične napake. Za podrobnejši opis napake moramo miškin kazalec pridržati nad besedo, na katero se napaka navezuje.

Nataša Rašl