Karatena. Rim. je avtorski prvenec Janka Petrovca: "Ta čuden čas je v meni odprl spomine na druge nesreče, ki sem jih kot dopisnik doživel doslej."

Karantena. Rim. je avtorski prvenec Janka Petrovca: "Ta čuden čas je v meni odprl spomine na druge nesreče, ki sem jih kot dopisnik doživel doslej."

V Italiji je letos zaradi vsem poznanih razmer bistveno manj turistov kot prejšnja leta. Kot poroča Janko Petrovec, ima Italija ta hip nekaj manj kot 15.000 aktivnih primerov bolezni, bistveno manj kot na vrhuncu epidemije konec aprila, ko je bilo skoraj 110 tisoč aktivnih primerov bolezni.

"Vendar pozor: epidemiološka slika v Italiji je zelo neenaka: dve tretjini vseh aktivnih primerov je v Lombardiji, se pravi v deželi okoli Milana, Bergama in Brescie. Po približno tisoč aktivnih primerov imata ta hip Piemont na severozahodu države in Emilija - Romanja, se pravi dežela okoli Bologne, Ferrare in Riminija ob Jadranu. Sledi Lacij okoli Rima z 800 bolnimi, druge dežele pa jih imajo pod 400; Furlanija - Julijska krajina samo približno 60."

Turisti, ki se bodo odločili za obisk, naj pazijo pri letih prevoznikov Alitalie in Volotee. V zadnjem mesecu se je pojavilo veliko pritožb na njun račun, češ da prodajata tudi vozovnice za lete, ki jih v zadnjem hipu odpovesta. Na železnicah ni problema. Vozovnice je dobro kupiti vnaprej, zlasti za hitre vlake. Spletna stran trenitalia.it, kjer lahko nabavite vozovnice državnega prevoznika, ima tudi angleško verzijo. Na avtocestah je stanje podobno kot prejšnja leta: izogibajte se jim ob koncih tedna, ko so na njih tako turisti iz sosednjih držav kot italijanski vikendaši. Najhuje bo seveda ob avgustovskih koncih tedna, že zdaj pa je precej kritično na avtocestah dežele Ligurija, kjer poteka veliko vzdrževalnih del. Novi viadukt v Genovi, na avtocesti proti Franciji, naj bi odprli v prvih dneh avgusta, kar bo pomagalo. Maske so v Lombardiji še vedno obvezne tudi na prostem, drugod pa v primeru, ko ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje. Po vsej državi jih je treba nositi v zaprtih javnih prostorih, tudi v straniščih in barih ob plaži, razen med hranjenjem in pitjem. Maska, razkužila in varnostne razdalje vas bodo doleteli tudi v planinskih domovih v Alpah, na plažah pa v splošnem velja pravilo desetih kvadratnih metrov na posameznika ali družino.

Janko Petrovec je v prvih štirih leta mandata doživel številne izredne dogodke; potrese, reševanje migrantov, teroristični napad, zrušitev viadukta in nazadnje še strogo karanteno. Nastala je knjiga Karantena. Rim., ki bo na police prišla čez en teden.

"Knjiga se je rodila po tem, ko ste me gledalci in poslušalci v prvih dneh italijanske epidemije zasipali z vprašanji, jaz pa preprosto nisem imel časa, da bi odgovarjal vsem. Pa sem začel svoje bolj osebne dnevne zapise objavljati na družbenih omrežjih: sprva zato, da bi vas pomiril in usmeril, saj sem po svoje takrat že bil v vaši prihodnosti. Nato je ta čuden čas v meni odprl spomine na druge nesreče, ki sem jih kot dopisnik doživel doslej. Knjigo Karantena. Rim. sem napisal med smehom in jokom zadnjih mesecev, zato upam, da bo tudi tistim, ki jo bodo vzeli v roke, šlo na smeh in jok ob njenem branju."

Ana Skrt, Janko Petrovec