Pogovor z dopisnikom RTV Slovenija iz Rima Jankom Petrovcem

Za Italijo je zemeljski plin strateško pomemben – ne samo zaradi ogrevanja in uporabe v gospodinjstvih, ampak tudi v industriji – recimo v steklarstvu, železarstvu in proizvodnji keramike. Predvsem pa je nujen za proizvodnjo elektrike: kar dve petini je v Italiji proizvedejo iz plina. Kako se torej obnaša italijanska politika na tem področju?

 No, veliko je kritičnih glasov v tukajšnji javnosti, ki kažejo s prstom na okoljevarstvenike: zaradi njihovega pritiska so v Italiji v zadnjih tridesetih letih omejili iskanje in izkoriščanje domačih vrtin plina, po drugi strani pa povsem zaprli vrata jedrskim elektrarnam. Oboje je zdaj znova našlo v javno razpravo.

Medtem so potrošniki vsaj malo zajeli zrak -ampak samo pri cenah bencina in diesla. Te so konec marca skoraj povsod padle pod 2 evra za liter, in sicer po zaslugi 30-dnevnega zmanjšanja posebnih davščin na motorna goriva. Ali bo vlada ta ukrep konec aprila podaljšala, še ni jasno.

Zato pa marsikoga že skrbijo tudi cene živil: cene testenin, recimo, so se marca dvignile za 13 odstotkov, cene kruha pa za 6. Draginja pa se pozna tudi pri – za Italijo simbolni – skodelici kave: marsikod po mestih severa države je cena za običajni espresso že dosegla ali celo presegla evro in dvajset centov – potem ko je cena leta znašala okrogel evro.

 

 

 

Bojan Leskovec, Janko Petrovec