Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kratka radijska igra

9 epizod

9 epizod


Kar je črtica v literaturi, to je kratka radijska igra v slušnem mediju – dramatično strnjena zgodba, učinkovita poanta, duhovit ali kako drugače presenetljiv zaključek. Še posebej je primerna za izrazito zvočne, neverbalne avtorske igre, ki so po svoji naravi najbliže radiu. Na Arsu kratka radijska igra komunicira s širšim izpovednim in estetskim zamahom, tudi v obliki abstraktnejših kompozicijskih miniatur. Na Prvem je tematsko orientirana k človeku posamezniku, njegovim vsakdanjim zgodam in nezgodam. Vsebinsko je razpeta med komedijo in povsem resne, torej zahtevnejše teme, ki zadevajo posameznika danes, tukaj in zdaj.


20. 07. 2024

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Bobek

Ivan Ivanovič se sprehaja po pokopališču in postane priča nenavadnim pogovorom pokojnih. Režiser in prirejevalec: Jože Valentič Dramaturg: Pavel Lužan Tonski mojster: Miro Marišek Igralke in igralci – Brane Grubar, Danilo Benedičič, Aleksander Valič, Iva Zupančič, Niko Goršič, Ludvik Bagari, Marko Simčič, Božo Vovk Uredništvo igranega programa. Igra je bila posneta v studiih Radia Slovenija junija 1990.


17. 07. 2024

Igralci pojejo: Anton Petje in Zlatko Šugman

Veliko slovenskih igralk in igralcev tudi odlično poje. S svojim petjem so popestrili lepo število radijskih iger, pojejo v gledaliških uprizoritvah, na filmu in na koncertih. V juliju in avgustu jih predstavljamo v terminu kratke radijske igre. Redaktor oddaje Alen Jelen tokrat predstavlja igralca Antona Petjeta in Zlatka Šugmana.


13. 07. 2024

Antje Vowinckel: Žajfa naša vsakdanja

Nemška radijska in glasbena ustvarjalka je svoje besedilo izpisala na podlagi zabavne korespondence o ravnanju s hotelskim milom, ki je bilo leta 1994 objavljeno v reviji American Health. Dopisovanje med hotelskim gostom, njegovo sobarico, gospodinjo in nenazadnje tudi z namestnikom direktorja hotela na preprost, a učinkovit način, kaže na absurdnost situacij, v katerih se ljudje oklepajo pravil in navad brez vprašanj in ugovorov. Režiser: Aleš Jan Prevajalka: Tanja Viher Dramaturginja: Vilma Štritof Tonski mojster: Staš Janež Gospod Berman – Aleš Valič Kathy – Sabina Kogovšek Dotty – Neda Bric Rusjan Gospa Carmen – Stannia Boninsegna Namestnik direktorja – Gašper Jarni Sobarice – Ljerka Belak, Mojca Funkl, Violeta Tomič Uredništvo igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2002.


10. 07. 2024

Igralci pojejo: Lara Janković

Veliko slovenskih igralk in igralcev tudi odlično poje. S svojim petjem so popestrili lepo število radijskih iger, pojejo v gledaliških uprizoritvah in na koncertih. V juliju in avgustu jih predstavljamo v terminu kratke radijske igre.


06. 07. 2024

Miomira Šegina: Kapučino

Starostnika Tine in Jože sta oskrbovanca doma počitka v Domžalah, ki želita dobiti kapučino. A kaj, ko se je v njuni okolici vse spremenilo – z njima vred. Režiserka in dramaturginja: Špela Kravogel Tonski mojster: Miro Marinšek Tine – Branko Završan Jože – Marko Okorn Natakarica – Nina Valič Uredništvo igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija junija 2010.


03. 07. 2024

Igralci pojejo – Jurij Souček

Veliko slovenskih igralk in igralcev tudi odlično poje. S svojim petjem so popestrili lepo število radijskih iger, pojejo v gledaliških uprizoritvah in na koncertih. V juliju in avgustu jih predstavljamo v terminu kratke radijske igre.


29. 06. 2024

Ivan Cankar, Klemen Markovčič: Prepir v krčmi

Osrednje dogajanje zgodbe je Cankar postavil v gostilno, v kateri se srečajo moški različnih poklicev. Vsak hoče očrniti drugega, vendar se kmalu razkrije njihova dvoličnost. Satira je torej prava učna ura slovenskega folklornega licemerstva. Režiser: Klemen Markovčič Dramaturginja: Vilma Štritof Tonska mojstrica: Sonja Strenar Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Nadučitelj – Gregor Baković Notar – Gorazd Logar Davkar – Jožef Ropoša Dacar – Andrej Nahtigal Debeli poštar – Pavle Ravnohrib Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija v februarju 2009


26. 06. 2024

Ivan Cankar, Aleš Jan: HLPC

Aktualna travestija Cankarjeve drame Hlapci. Kot razmislek o slovenstvu. Režiser: Aleš Jan Tonska mojstrica: Metka Rojc Glasbeni oblikovalec: Peter Čare Nastopajo – Boris Kralj, Kristijan Muck, Tanja Žagar, Majda Potokar, Marijana Brecelj, Marijana Jaklič Klanšek, Dare Valič, Brane Grubar Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana decembra 1990


03. 05. 2023

Klemen Markovčič: Nočem živeti nazaj. Zanima me samo jutri.- Dušan Mauser

Dušan Mauser, doajen radijske igre pri nas, se je leta 2021 v stotem letu starosti poslovil od tega sveta. S svojim delom, tudi kot nekdanji profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, je tako v tehničnem, vsebinskem kot estetskem smislu v marsičem utiril pot razvoja te samosvoje radijske zvrsti na Slovenskem. Vzpostavil je bazo zvočnih učinkov, ki je še vedno v uporabi, arhiv Radia Slovenija pa ob tem hrani tudi bogato zapuščino radijskih iger v njegovi režiji ali zvočni podobi. Avtor in režiser portreta je Klemen Markovčič, ki se je leta 2014 z Dušanom Mauserjem tudi pogovarjal. Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger, pri katerih je bil Dušan Mauser režiser ali tonski mojster: Samuel Beckett: Besede in glasba; Jean Charles Lombard: V zgodovini kakor tudi v naravi; Ludvik Aškenazy: To je bilo na vaš račun; Thomas Dylan: Pod mlečnim gozdom; Simone Dubreuilh: Brodolom ali Miss Ann Saunders; Sandi Sitar: Projekt Ren veliki S; George Büchner: Leonce in Lena ter Richard Roger: Mala suita čakanja. Tonski mojster: Nejc Zupančič Bralec: Igor Velše Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija julija 2014.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt