Neumorna, mala, krhka ženska, ki ni poznala meje med dnevom in nočjo, med paragvajskimi šamani

»Med Indijance!« je bilo geslo dr. Branislave Sušnik, ki je vse svoje življenje posvetila znanstvenemu, akademskemu in terenskemu delu. Čeprav jo je po študiju na Filozofski in Teološki fakulteti ter po pridobivanju številnih znanj na tujem, ki so vključevala zgodovino in etnozgodovino, kulture in religije ter klasično primerjalno jezikoslovje, vleklo proti Kitajski, je po drugi svetovni vojni dokončno zapustila Slovenijo in vse življenje ostala v Južni Ameriki. Tam je kot etnologinja in antropologinja teoretično razvijala socialno antropologijo in zgodovino Paragvaja, po več mesecev prebivala med staroselskimi skupnostmi te dežele, preučevala njihove jezike, navade, običaje ter religiozno življenje. Pred 100 leti v Medvodah rojena in v Sloveniji dolgo zamolčana znanstvenica, ki je poleg tega vodila Etnografski muzej dr. Andrésa Barbera iz Asuncióna, predavala ter vodila katedro za ameriško arheologijo in etnologijo na tamkajšnji državni univerzi, je v Paragvaju dobila številna najvišja priznanja za znanost. Paragvajska pošta je izdala znamko z njenim portretom, odkrili so ji spominsko ploščo, po njej sta poimenovani tudi ulica in znanstvena nagrada.
100. obletnici rojstva Branislave Sušnik namenjamo pozornost tudi pri nas. V Slovenskem etnografskem muzeju bodo novembra v sodelovanju z Etnografskim muzejem dr. Andrésa Barbera odprli mednarodno razstavo z naslovom La Doktora, slovenska raziskovalka v Paragvaju. Avtorica razstave je dr. Mojca Terčelj s Fakultete za humanistične študije Koper. Omenjena znanstvenica sodeluje pri ciljnem raziskovalnem projektu Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki, ki ga vodi prof. dr. Aleksander Panjek. Izsledke te raziskave bodo predstavili na mednarodni konferenci 18. in 19. novembra 2020 v Cankarjevem domu v Ljubljani ter v prispevkih znanstvene revije Dve domovini.
V okviru posebnega projekta njeno delo raziskujejo in se mu posvečajo v njenem rojstnem kraju. Dosežke dveletnega raziskovanja je skupina založbe Malinc v sodelovanju s kulturnimi ustanovami iz Medvod, urugvajsko-slovenskim umetnikom Franciscom Tomsichem ter s pomočjo antropologinje in vizualne umetnice Henrike von Dewitz strnila pod imenom Bivališča Branislave Sušnik. Razstavo, ki bi morala biti na ogled v Knjižnici Medvode, so zaradi novega koronavirusa prestavili na splet, kjer na naslovu branislavasusnik.wordpress.com vsak dan po malem razpirajo pogled na dejanska in metaforična bivališča Branislave Sušnik.

Magda Tušar