Soglasje kuratorja in petih zbirateljev, ki imajo pomembno vlogo v umetnostnem sistemu

V Mestnem muzeju Ljubljana so na ogled stvaritve, ki so jih prispevali zasebni zbiratelji. Gre za pet zbirateljskih jeder s številnimi primerki moderne in sodobne umetnosti, za razstavo pa so izbrana dela manj znanih in bolj znanih avtorjev (med njimi je denimo tudi Andy Warhol), ki so spremljali in upodabljali družbene premike v zadnjih 150. letih.  Razstava želi gledalcu približati dogajanja in razmere znotraj celotnega umetnostnega sistema, v katerem delujejo umetniki podporniki umetnosti, muzeji, zbiratelji, kuratorji, poznavalci zgodovine umetnosti in drugi. Naslov razstave, ki jo je kuriral Tevž Logar, je Ko ste v dvomu, pojdite v muzej.

V muzeju, v katerem se zavedajo, da je zbirateljstvo pri nas podcenjeno,  zapisali, da "lahko ta razstavni projekt skupaj z izdano publikacijo, strokovno konferenco, vodstvi in številnimi drugimi dogodki razumemo tudi kot poskus prikaza, kakšna je vloga zbirateljev v sodobnem umetnostnem sistemu. Ne nazadnje lahko vseh pet zbirk služi kot prikaz študij primerov, kako lahko zbiratelji prispevajo k izvedbi večjih projektov pri nas. Tudi projektov v novi galeriji Cukrarna, ki bo svoja vrata predvidoma odprla septembra 2021."

"Na razstavi so med drugimi prikazana svetovno priznana umetniška imena, kot so Constantin Brâncuși, Maurizio Cattelan, Shirin Neshat, William Kentridge, Joseph Beuys, Diane Arbus, Jean Arp, Hito Steyerl in mnogi drugi, med katerimi večine pri nas še nismo videli."

 

Magda Tušar