Med letošnjimi nagrajenci Prešernovega sklada je tudi slikar oziroma vizualni umetnik Dušan Kirbiš, ki te dni razstavlja v Galeriji Murska Sobota. Razstava Predmeti in podobe bo na ogled še do 23. marca, kustos in direktor murskosoboške Galerije Robert Inhof je o njej med drugim zapisal, da na specifičen način sintetizira in zgosti celotno umetnikovo dosedanje ustvarjanje, pa četudi ne gre za pregledno razstavo.

V Galeriji Murska Sobota razstavlja letošnji nagrajenec Prešernovega sklada – slikar in vizualni umetnik Dušan Kirbiš

Med letošnjimi nagrajenci Prešernovega sklada je tudi slikar oziroma vizualni umetnik Dušan Kirbiš, ki te dni razstavlja v Galeriji Murska Sobota. Razstava Predmeti in podobe bo na ogled še do 23. marca, kustos in direktor murskosoboške Galerije Robert Inhof je o njej med drugim zapisal, da na specifičen način sintetizira in zgosti celotno umetnikovo dozdajšnje ustvarjanje, pa čeprav ne gre za pregledno razstavo.

"Umetnik gradi svoje delo tako, da izriše jasen koncept, poišče ustrezna lingvistična sredstva, s katerimi izrazi misel, in znotraj tega procesa naredi nekaj, kar ustvarja umetniškost kot pojem, torej neke vrste cezuro, praznino. V to praznino pa potem gledalec vstavi svoje uživetje, interpretacijo, doživljanje. Nekaj, kar lahko v pesništvu primerjamo z metaforo ali kakšnim drugim miselnim obratom."

Lidija Kosi