Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Literarni nokturno

43 epizod

43 epizod


Desetminutno oddajo bi lahko nekoliko esejistično opisali kot Lahko noč, otroci za odrasle. V oddaji predvajamo poezijo in prozo različnih avtorjev in avtoric, ponedeljek je recimo prihranjen za avtorje, ki so šele na začetku svoje literarne poti. Predvsem pa je skupni imenovalec Nokturnov njihova različnost, saj sega njihov razpon od klasikov do sodobnih ustvarjalcev. Ob kulturnem prazniku, svetovnem dnevu knjige in Prešernovem rojstnem dnevu pa lahko prisluhnemo slovenskim pesnikom in pesnicam, ki nam berejo svoje pesmi. Oddajo Literarni nokturno urejajo vsi člani Uredništva za kulturo.


6. 10. 2022

Annie Ernaux: Mesto

Odlomek iz avtobiografskega romana Annie Ernaux Mesto, v katerem raziskuje odnos z očetom in izkušnjo življenja v majhnem francoskem mestu, s poudarkom na napetosti med družbenimi razredi. Prevajalec: Andrej Peric. Igralka: Vesna Slapar. Režiser: Alen Jelen. Tonski mojster: Urban Gruden. Redaktorica: Maja Žvokelj.


5. 10. 2022

Patricija Šašek: Vsak večer prepletem prste

Vsak večer prepletem prste je druga knjiga poezije Patricije Šašek (1973), po izobrazbi filozofinje. Avtorica v njej tematizira poetološka vprašanja, predvsem pa bivanje, kot se nam to razkriva v fragmentih vsakdana. Jezik njene poezije je jedrnat, a v tej jedrnatosti razprt – ne le pomensko, tudi zvočno. Režiser Klemen Markovčič, igralka Vesna Jevnikar, glasbena opremljevalka Nina Kodrič, mojster zvoka Vojko Kokot. Urednica oddaje Tina Kozin.


4. 10. 2022

Selma Skenderović: Plitvine

Selma Skenderović (2001, Koper) je študentka slovenistike in primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani. S svojimi deli pogosto nastopa na Obalnih rimah v organizaciji Centra mladih Koper. Kot zmagovalki Festivala mlade literature Urška leta 2020 je organizator festivala, Javni sklad za kulturne dejavnosti - revija Mentor, v svoji zbirki Prvenke izdal njen prozni prvenec Zakaj molčiš, Hava? Gre za 15 kratkih zgodb, ki jih pripoveduje Hava. Če je bila v otroštvu junakinja deležna predsodkov, nemoči in strahu, sedaj svoj molk zamenjuje s pravico do besede. Pisateljica in avtoričina mentorica pri nastajanju knjige, Suzana Tratnik, je o delu med drugim zapisala: "Pisava Selme Skenderović je vedno sočutna do razlik, četudi jih velikokrat ponazarja neprizanesljivo in ostro, sama pripovedovalka pa angažirano posega v dogajanje in tako tudi v sam pripovedni tok." To je razvidno tudi iz zgodbe Plitvine iz omenjene zbirke. Režiser Klemen Markovčič, igralka Vesna Jevnikar, glasbena opremljevalka Nina Kodrič, mojster zvoka Vojko Kokot. Urednik oddaje Matej Juh.


3. 10. 2022

France Kosmač: Življenje – smrt

Partizan, pesnik, publicist in vsestranski filmski avtor France Kosmač se je rodil 3. oktobra 1922 v Ljubljani. Na začetku druge svetovne vojne je bil v italijanski internaciji, leta 1943 se je pridružil partizanom. Kot partizan je prehodil Slovenijo in tudi Gorski kotar, o čemer pričajo njegove pesmi. Leta 1944 je objavil tudi pesniško zbirko Partizanski soneti, po vojni pa se je s pesniško zbirko Podobe našega pohoda in pripovedno zbirko Partizanske zgodbe predstavil širši javnosti. Pozneje se je z zbirkama Kurent in smrt ter Dom v vesolju približal intimistični liriki, predvsem pa se je ukvarjal s filmom. Posnel je vrsto dokumentarcev o umetniških temah in ustvarjalcih ter štiri celovečerne filme (med drugim leta 1959 Dobri stari pianino), sodeloval pa je tudi pri omnibusu Koplji pod brezo. Dodajmo še, da je bil pred smrtjo (umrl je 8. oktobra 1974 v Ljubljani) zaposlen na Televiziji Ljubljana kot dramaturg. Ob stoti obletnici rojstva Franceta Kosmača smo v Literarni nokturno uvrstili nekaj njegovih pesmi in vas vabimo k poslušanju. Avtor pesmi France Kosmač, režiserka Špela Kravogel, interpret Uroš Potočnik, glasbena opremljevalka Cvetka Bevc, mojstrica zvoka Sonja Strenar, urednik oddaje Marko Golja.


2. 10. 2022

Guy de Maupassant: Izpoved

»Resnična ljubezen, takšnega mišljenja sem namreč, resnična ljubezen potrebuje hkrati svobodo in oviro,« izreče v zgodbi Izpoved, ki jo je napisal mojster novel, francoski pisatelj Guy de Maupassant, prvoosebna pripovedovalka. Kako daleč njenega izbranca privede ljubosumje, lahko slišimo v radijski priredbi te novele. Prevajalec: Edvard Kocbek; interpretka: Urška Hlebec; režiserka: Ana Krauthaker; glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc; mojster zvoka: Andrej Kocan; redaktorja: Matej Juh, Maja Žvokelj. Leto nastanka: 2011.


1. 10. 2022

Peter Semolič: Robovi

Semoličeva poezija iz zbirke Robovi (2020) tematizira človekovo umeščenost v širši tok naravne zgodovine. Na tem horizontu razpira vprašanje človeške majhnosti, minljivosti, a tudi povezanosti vsega v večjo celoto. Režiser Klemen Markovčič, igralec Matej Puc, glasbena opremljevalka Nina Kodrič, mojster zvoka Vojko Kokot. Urednica oddaje Tina Kozin.


30. 9. 2022

Fran Milčinski: Premiera

Vabimo vas k poslušanju kratkega humornega besedila Premiera, ki ga je napisal Fran Milčinski. Besedilo je bilo prvič objavljeno v časniku Jutro, pozneje pa ponatisnjeno v knjigi. Za radio so ga leta 2016 oblikovali takratni študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani pod mentorskim vodstvom Klemena Markovčiča. Interpreti: Žan Koprivnik, Voranc Boh in Blaž Dolenc, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina. tonski mojster Nejc Zupančič, režija Sara Lucu, leto nastanka: 2016.


29. 9. 2022

William Carlos Williams: Dež

William Carlos Williams je skupaj s T. S. Eliotom in Ezro Poundom ena vodilnih osebnosti ameriške poezije prve polovice dvajsetega stoletja in sodi med tiste pesnike, ki so v največji meri vplivali na sodobnike v ZDA in v Evropi. Večino življenja je pisateljeval v senci svojega velikega prijatelja Pounda, kritiška priznanja in ugled med občinstvom si je pridobil sicer šele na stara leta, zato pa so ga toliko bolj cenili njegovi kolegi pesniki. Williams je Poundovemu in Eliotovemu akademizmu postavil nasproti vsakodnevnost, tako v izrazu kot v vsebini in s tem na široko razprl tisti pesniški prostor, ki ga je utiral stoletje pred njim Walt Whitman. Rodil se je leta 1883 v industrijskem mestecu Rutherfordu nedaleč od Patersona v zvezni državi New Jersey. Po študiju v tujini in v Philadelphiji se je leta 1910 vrnil v rodni Rutherford, se poročil in odprl zasebno zdravniško prakso, ki jo je opravljal polnih štirideset let. Poezijo je pisal v redkih prostih trenutkih, ponoči ali ob koncih tedna - včasih je na poti k bolniku zapeljal avto ob pločnik in na hrbtno stran recepta napisal pesem. Prevajalec Miha Avanzo, režiserka Živa Bizovičar, igralka Ivana Percan Kodarin, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Matjaž Miklič. Produkcija 2022.


28. 9. 2022

Don Paterson: Pesmi

Don Paterson je eden najopaznejših sodobnih škotskih pesnikov. Za zbirko Nič nič (1993) je dobil nagrado za najboljši pesniški prvenec, za zbirki Božji dar ženskam in Pristajajoča luč pa nagrado Thomasa Stearnsa Eliota – je edini pesnik, ki je to nagrado dobil dvakrat. Objavil je še več pesniških zbirk, opaženih tudi pri kritiki. Pri založbi Picador Macmillan je urednik za poezijo, poučuje pa kreativno pisanje. Paterson piše včasih v povsem pogovornem jeziku, včasih v izrazito eruditskem, vsakdanjo igrivost pa učinkovito prepleta s skoraj romantičnim hrepenenjem po presežnem. Pesnika bomo še bolje spoznali v Literarnem nokturnu ob poslušanju njegovih pesmi v prevodu Mateje Komel Snoj. Prevajalka Mateja Komel Snoj, režiserka Ana Krauthaker, interpret Milan Štefe, glasbeni opremljevalec Luka Hočevar, mojster zvoka Matjaž Miklič, urednik oddaje Marko Golja. Produkcija 2017.


27. 9. 2022

Josip Jurčič – Janko Kersnik: Rokovnjači

Ob Josipu Jurčiču radi poudarimo, da je bil dober pripovedovalec. Toda tudi Janko Kersnik ni bil od muh, nasprotno. To lahko najlepše opazimo v romanu Rokovnjači: Jurčič ga je zastavil in napisal do konca enajstega poglavja, Kersnik pa je roman dokončal po njegovih osnutkih (precej razgibano in jezikovno vešče). Ob 170. obletnici Kersnikovega rojstva se bomo pisatelju poklonili z nekoliko dramatičnim prizorom iz Rokovnjačev, v katerem je postavil različne romaneskne like na njihovo mesto. Avtor literarnega dela Josip Jurčič, avtor literarnega dela Janko Kersnik, režiserka Živa Bizovičar, interpret Domen Novak, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojster zvoka Sonja Strenar, urednik oddaje Marko Golja.


26. 9. 2022

Katja Premrl: Obrazi življenja

Slovenska pesnica Katja Premrl je leta 2019 izdala svoj pesniški prvenec z naslovom Obrazi ljubezni. V njem smo lahko brali o različnih obdobjih v življenju ženske, kot jih izkuša mladenka, erotična ženska, mati in modra starka. V njeni najnovejši zbirki Obrazi življenja pa se Katja Premrl podaja v globine narave ter prisluškuje njenim modrostim. Tako kot utripa človeško življenje, tako se v naravi menjajo letni časi, se dogajajo rojstva in smrti. Onkraj vseh sprememb, ki jih človek in narava izkušata, pa obstaja nevidna nit, ki povezuje vse stvarstvo. In ta diši po ljubezni.


25. 9. 2022

José Luís Peixoto – Predal, poln papirja

Med 25. in 28. septembrom bo Ljubljano obiskal José Luís Peixoto (1974), zelo priljubljen in cenjen sodobni portugalski literarni ustvarjalec, pisatelj, ki ga je nobelovec José Saramago že na samih začetkih njegove ustvarjalne poti označil za enega od "najbolj presenetljivih odkritij portugalske književnosti" in mu napovedal, da bi nekoč lahko postal novi on. Peixoto je doslej objavil sedem proznih del, štiri pesniške zbirke in dve slikanici za otroke. Slikanica Mama, ki je deževala iz leta 2012, je bila lani prevedena tudi v slovenščino in je izšla pri založbi Malinc. Preizkusil se je tudi v pisanju potopisnih del, med njimi je najbolj znano delo Znotraj skrivnosti: Potovanje v Severno Korejo iz leta 2012. Izbor njegovih pesmi je iz zbirke Predal, poln papirja iz leta 2008. Prevajalka Urška Rupar Vrbinc, režiserka Ana Krauthaker, interpreta Miranda Trnjanin in Nejc Cijan Garlatti, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka Sonja Strenar, urednica oddaje Tina Kozin. Produkcija 2022.


24. 9. 2022

Anton Martin Slomšek: Veseli hribček

Pesnik, pisatelj, narodni preroditelj in škof Anton Martin Slomšek je umrl na današnji dan pred sto šestdesetimi leti. Z marsikatero pesmijo je pokazal pesniški dar, čeprav pesmi nikoli niso bile same sebi namen, temveč sredstvo, da bi spodbudil rojake k ljubezni do materinščine in domovine, nedolžnemu veselju in čaščenju Boga. Interpret Milan Štefe, glasbena opremljevalka Cvetka Bevc, mojster zvoka Jure Culiberg, režiser Jože Valentič, urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten. Produkcija 1998.


23. 9. 2022

Ivan Cankar: Črtice

Ivan Cankar je znal. V črtici z naslovom Črtice, zanj značilni miniaturi, z veliko lahkoto in neusmiljeno razvija teme in razpoloženja, ki ostanejo z bralko in bralcem tudi po zadnjem ločilu. Tudi po zaslugi interpreta Nejca Cijana Garlattija. Avtor literarnega dela Ivan Cankar, režiserka Ana Krauthaker, interpret Nejc Cijan Garlatti, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka Sonja Strenar, urednik oddaje Marko Golja.


22. 9. 2022

Dino Bauk: Konec. Znova

Slovenski pisatelj in odvetnik Dino Bauk je v svojem romanesknem prvencu Konec. Znova opisal obdobje odraščanja treh prijateljev, rojenih v Sloveniji, katerih starši pa so bili priseljenci iz nekdanjih republik Jugoslavije. Pero, Goran in Denis odraščajo v naselju na robu glavnega mesta in živijo normalno življenje mladostnikov. Vrednote, ki jih usmerjajo so: spoštovanje staršev in soljudi, kolegialen odnos do vrstnikov in ustaljeni red izmenjujočih se šolanja in zabave. Odraščanje treh prijateljev pa zaznamuje predvsem sklepni del romana, ki ga bomo slišali v Literarnem nokturnu. Leta 1992 se je v Sloveniji zgodil izbris prebivalcev, ki si v šestih mesecih po osamosvojitvi Slovenije niso priskrbeli slovenskega državljanstva. Eden izmed njih je tudi Baukov literarni junak Denis, ki v izbranem odlomku piše pismo prijateljema v Slovenijo. Denis pa ni zgolj izgnan iz mirne Slovenije, temveč s prijateljema poskuša vzpostaviti stik medtem, ko stoji v izpraznjeni hiši na fronti, nekje v Bosni. Vabimo vas k poslušanju! Interpret Nejc Cijan Garlatti, glasbena oprema Darja Hlavka Godina, režija Ana Krauthaker, tonska mojstrica Sonja Strenar, urednica oddaje Petra Tanko.


21. 9. 2022

Ana Marwan: Zabubljena

Ana Marwan (1980) je slovenska pisateljica, ki že dalj časa živi v Avstriji in ustvarja v dveh jezikih – tako v maternem, slovenskem, kot tudi v nemškem jeziku. Letos je prejela kar dve ugledni nagradi: za roman Zabubljena kritiško sito, nagrado Društva slovenskih literarnih kritikov za najboljše literarno delo leta 2021, malo kasneje pa za še neobjavljeno, v nemščini napisano delo nagrado Ingeborg Bachmann, ki velja za najpomembnejšo v nemško govorečem svetu. Do zdaj je Ana Marwan izdala dva romana: prvi je izšel leta 2019 in je napisan v nemščini, drugi, prej omenjeni pa je nastal v slovenščini. V njem izstopa poetičen način ubesedovanja, ki s fragmentarnostjo in esejističnimi zapisi ustvarja čuten romaneskni svet. Interpretka Barbara Cerar, režiser Klemen Markovčič, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojster zvoka Vjekoslav Mikez, urednik oddaje Gregor Podlogar. Leto nastanka: 2022.


20. 9. 2022

Samo Kreutz: Nekaj kot strah

Samo Kreutz je pesnik tihih, intimnih doživetij in izvirne metaforike, s katero briše mejo med zunanjim in notranjim. Je avtor več zbirk poezije, kratke proze in romana - nazadnje je izdal zbirko Da te imenujem morje. Nekaj kot strah je njegov še neobjavljeni ciklus petih pesmi. Interpret Željko Hrs, režija Klemen Markovčič, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Vjekoslav Mikez, urednik oddaje Matej Juh. Produkcija 2022.


19. 9. 2022

Veronika Razpotnik: Krekspot na požarnih štengah

Krekspot na požarnih štengah je knjižni prvenec Veronike Razpotnik, ki pa je vse prej kot neznano ime sodobne slovenske poezije. Je zmagovalka več natečajev, med drugim se je uvrstila tudi v finale izbora za nagrado Urška 2021, svoje pesmi redno objavlja tudi v osrednjih slovenskih literarnih revijah oziroma na spletnih medijih. Dejan Koban, avtor spremne besede k avtoričinemu prvencu, je njene pesmi slikovito označil za "drveči tovorni vlak, ki so mu ravnokar odpovedale bremze," in težko se ne bi strinjali z njim. Poezija knjige Krekspot na požarnih štengah je intenzivna in brezkompromisna, izpraznjenosti vsakdana in medosebnih odnosov, ki ju prežema nasilje v takih in drugačnih oblikah, zgrabi neposredno in ju tako tudi razgrne pred bralcem. Interpretka Barbara Cerar, režiser Klemen Markovčič, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Vjekoslav Mikez, urednica oddaje Tina Kozin. Produkcija 2022.


18. 9. 2022

Tonja Jelen: Vaje v dihanju

Tonja Jelen je pesnica in literarna kritičarka. Doslej je objavila pesniški zbirki Pobalinka (Založba Litera, 2016) in Greva, ostajava, saj sva (Kulturni center Maribor, 2020). V Literarnem nokturnu boste slišali cikel pesmi z naslovom Vaje v dihanju. Interpretka Barbara Cerar, režiser Klemen Markovčič, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Vjekoslav Mikez, urednica oddaje Staša Grahek.


17. 9. 2022

Andrej Makuc: Drobir iz šolniške malhe

Slovenski pisatelj Andrej Makuc je med drugim objavil prozna dela Antigonce ali Klijini okljukčki, Selniški kruh in Spominjam se - a že? ter roman Norci. Rodil se je v kraju Brde pri Slovenj Gradcu, na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz slavistike in primerjalne književnosti. Pred časom nam je poslal nekaj socialno obarvanih kratkih zgodb, ki v njegovem slogu s trpkim humorjem govorijo o sodobnih družbenih razmerah v Sloveniji in smo jih imeli priložnost slišati v oddaji Literarni nokturno. Drobir iz šolniške malhe pa je cikel treh zgodb - Babica, Monolog in Grebalo -, ki ga je navdihnilo njegovo delo v srednji šoli. Interpret Željko Hrs, režiser Klemen Markovčič, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Vjekoslav Mikez, urednik oddaje Matej Juh. Produkcija 202.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt