Za praznično in čarobno razpoloženje so v Pravljični vasi na Bevkovem trgu poskrbeli z osmimi sobnimi kolesi, ki proizvajajo električno energijo in ožarjajo postavljene smrečice. Pobudo za to prav posebno praznično osvetlitev so dali na novogoriški mestni občini, sobna kolesa pa so za ta namen pripravili in predelali v Šolskem centru Nova Gorica.

Dopisnik iz Nove Gorice Valter Pregelj o drugačnem načinu osvetlitve središča mesta

Za praznično in čarobno razpoloženje so v Pravljični vasi na Bevkovem trgu poskrbeli z osmimi sobnimi kolesi, ki proizvajajo električno energijo in ožarjajo postavljene smrečice. Pobudo za to prav posebno praznično osvetlitev so dali na novogoriški mestni občini, sobna kolesa pa so za ta namen pripravili in predelali v Šolskem centru Nova Gorica. Gre torej za to, da na mestu poganjate kolesa in v zameno za to uživate v praznični razsvetljavi trga, je povedal profesor mehatronike na Šolskem centru Nova Gorica Matej Pinosa.

"Ko poganjamo kolo, del energije potuje na lučke, del pa se hrani na akumulatorjih. Simbolično začnemo na trgu, ravnem poligonu, potem pa se pomikamo po goriški regiji in s tem simuliramo drugačno moč, ki jo je treba vložiti, da premagamo klanec, hrib, kot so Sveta gora, Lokve in tako naprej."

V Ajdovščini pa se pravljičnemu razpoloženju v tem prednovoletnem času pridružujejo s potujočo razstavo ilustracij pravljic bratov Grimm. Razstavo 21 plakatov, na katerih se z ilustracijami predstavlja 13 avtorjev iz vse Evrope, med njimi tudi dve slovenski ilustratorki, so postavili v večnamenski dvorani ajdovske Srednje šole Vena Pilona, za zdaj pa si jo je mogoče ogledati prek spleta.

Nataša Rašl, Valter Pregelj