»Planica, Planica, snežena kraljica, le kdo je ne pozna, lepoto iz snega …« je znan Avsenikov napev, ki ga zagotovo pozna skoraj vsak Slovenec. Tako kot skoraj vsak ve za čudovito dolino pod Poncami, ki je v zadnjih letih doživela pravi razcvet, njeno slavo pa vsako leto v svet ponesejo odmevne prireditve. Te običajno privabijo več deset tisoč ljudi, v najboljših letih si je planiški konec tedna živo ogledalo tudi 60 tisoč obiskovalcev. A letošnje leto seveda ni najboljše, ampak najslabše, pravijo domačini, planiški delavci in organizatorji in upamo, da mine, brez okužb in zapletov in se nikoli več ne povrne. V Lokalni čas se nam je tokrat oglasila Romana Erjavec.

Podoba prelestne doline pod Poncami letos v svet in naše domove le prek medijev

»Planica, Planica, snežena kraljica, le kdo je ne pozna, lepoto iz snega …« je znan Avsenikov napev, ki ga zagotovo pozna skoraj vsak Slovenec. Tako kot skoraj vsak ve za čudovito dolino pod Poncami, ki je v zadnjih letih doživela pravi razcvet, njeno slavo pa vsako leto v svet ponesejo odmevne prireditve. Te običajno privabijo več deset tisoč ljudi, v najboljših letih si je planiški konec tedna živo ogledalo tudi 60 tisoč obiskovalcev. A letošnje leto seveda ni najboljše, ampak najslabše, pravijo domačini, planiški delavci in organizatorji in upamo, da mine, brez okužb in zapletov in se nikoli več ne povrne.

Kot pravi kranjskogorski župan Janez Hrovat, bodo tudi letos pripravili planiško pravljico, upajo, da s srečnim koncem, a brez navdušenja, ki Planici daje tisti posebni čar, ki jo je tudi postavil na piedestal kraljice slovenskih src.

"Planica brez gledalcev, brez vonja po čevapčičih, nenazadnje tudi brez dolenjskega cvička, ni to, kar imamo v nosnicah, občutkih in spominih. Ampak časi so pač taki in upamo, da se Planica kmalu vrne v vsem svojem žaru. Letos je to pač le zasilna Planica, ki sicer gre v svet, a je prikrajšana za svoje pravo bistvo, navdušene navijače!"

Letošnje dogajanje v Planici še vedno z nejevero spremljajo tudi domačini, zlasti v Ratečah, kjer se je sicer v preteklih, zdaj že desetletjih, število prebivalcev v času planiških prireditev več kot podvojilo. Stalni gostje, predvsem iz Norveške, so zdaj s svojimi prijatelji sicer v stiku po spletnih omrežjih, a, kot pravi Aleš Dolhar:

"Še zdaj se zjutraj zbudim in jih pričakujem pred vrati. Ampak to so žal samo lepe sanje, resničnost je letos res kruto udarila. Saj vidite, vas je prazna, nobenih gostov …"

Vas je prazna, cesta v Planico v krožišču, prav pred gostilno Sonje Kavalar, prav tako zaprta. A če drži, pravi bolj v šali, kot zares, da lahko v vsaki slabi stvari najdemo tudi kaj dobrega:

"Letos bom Planico, prvič po petindvajsetih letih, lahko gledala v miru, v trenirki in s kavča. Česa takega si niti v najbolj drznih sanjah nikoli nismo predstavljali, ker se pri nas takrat res dela, ves dan in še pol noči. Ampak letos bomo pač, žal, prisiljeni počivati!"

V tokratnem Lokalnem času torej o zakulisju letošnjega tekmovanja v Planici, ki je zaradi odpovedi tekem na Norveškem bogatejša za današnjo dodatno tekmo. Planico v novi realnosti, za katero vsi upajo, da se nikoli več ne povrne, bomo letos v vsem njenem sijaju, skupaj s svetom, tudi Slovenci spremljali le v medijih.

Romana Erjavec