V Pišece, pod obronke Orlice, Društvo Pleteršnikova domačija privablja Slovence iz zamejstva in sveta, da v Pleteršnikovi zidanici bivajo, spoznavajo kraj, občino Brežice in domovino svojih prednikov.

V Pišecah na domačiji jezikoslovca Maksa Pleteršnika so domačini, združeni v istoimensko društvo, že leta 1994 uredili domačijo in muzej v njej, vzpodbudili Pleteršnikova srečanja in jezikoslovni simpozij. Marsikdo pa ne ve, da bližnjo Pleteršnikovo zidanico, urejeno v apartma, z Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu oddajajo rojakom brezplačno in jim tako omogočajo spoznati domovino njihovih prednikov, predsednik Društva Martin Dušič.

Imamo še vrsto projektov, med drugim smo začeli s Pleteršnikovimi srečanji, ki so v zadnjih letih prerasla v projekt Moja hiša je tvoj dom, ki ga uresničujemo z Uradom RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ta projekt je namenjena družinam z otroki, ki se v tujini učijo slovenskega jezika in letos ta projekt poteka že 14 leto, prišlo so rojaki s v celega sveta, od Nemčije, Egipta... Sicer pa te družine iščejo korenine v Sloveniji in zanimivo, da je kar nekaj družin našlo svoje prednike.

Pobudnica ideje je učiteljica Rut Zlobec. Začelo se je z njenim poučevanjem slovenščine v Srbiji, kjer že skupaj 14 let poučuje slovenščino kot dopolnilni pouk. Srečanja njenih odraslih učencev v Pišecah, so prerasla v projekt Moja hiša je tvoj dom, ki ga podpira Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu in je namenjen družinam.

Ideja, da bi se Pleteršnikova zidanica odprla za Slovence po svetu, je nastala zato, ker sem ob srečanjih z učenci, odraslimi učenci ugotovila, da mnogi tu nimajo živih sorodnikov, oz da so stiki tudi po letu 91 zamrli, da lahko pridejo v Slovenijo samo še kot turisti,  o začetkih pravi Rut Zlobec.

Suzana Vahtarić