V Splošni bolnišnici doktorja Jožeta Potrča na Ptuju se lahko pohvalijo z rekordnim številom porodov. 903 otroci so se rodili tam, kar je osem odstotkov več kot leto prej. To pa ni edina dobra novica. Osrednja zdravstvena ustanova v Spodnjem Podravju po desetletju peripetij in zapletov dobiva tudi urgentni center. Več v tokratnem Lokalnem času, ki ga je na Prvem odmerila Gabrijela Milošič.

Gradbena jama pripravljena. Le lučaj stran pa se lahko pohvalijo z rekordnim številom porodov. Pred vrati je tudi 62. Kurentovanje

Ptuj še nikoli ni bil tako graditvi urgentnega centra, s čimer bo tudi več kot 100 tisoč ljudi iz spodnjega Podravja deležnih takšne zdravstvene oskrbe, kot so je drugod po Sloveniji. Ptujsko urgenco naj bi za 4,5 milijone evrov zgradilo podjetje Medicoengineering iz Trzina. Izbran naj bi že bil tudi nadzornik projekta, tako da je potrebno samo še podpisati pogodbe. Na Ptuju podpis nestrpno pričakujejo. Kdaj bo pogodbe podpisal sedmi zdravstveni minister, ki se ukvarja s projektom ptujske urgence, pa še ni znano. Da je sodobna oskrba bolnikov tudi na Ptuju nujno potrebna, se je več kot očitno pokazalo v obdobju epidemije, pravi strokovni direktor ptujske bolnišnice dr. Teodor Pevec:

»Že sama korona je pokazala, kako potrebna bi bila urgenca oz UC, saj smo zelo improvizirali s prostori, pridobili te šotore in kontejnerje vendar je to daleč od kakovostne rešitve za bolnike, ki bi sicer vso to obravnavo, ki se sedaj vrši v kontejnerjih pa šotorih  se vršila v UC. Tudi drugje v Slo, kjer UC so - so pa povsod razen na Ptuju in pa Ljubljani se to vrši znotraj UC. In bi bilo mnogo bolj prijazno in kakovostno za bolnike in zdravstveno osebje. To je se zelo hitro pokazalo kako velik primanjkljaj je na Ptujskem. Sedaj niti ne vidimo nekih pasti. Vse je šlo skozi relativno gladko, v zadnjem obdobju. V kratkem pričakujemo začetek gradnje tega tako pričakovanega, želenega in za Ptuj pomembnega projekta«

Sicer pa je Ptuj že v pričakovanju 62. Kurentovanja, ki bo potekalo med 19. februarjem in 1. marcem 2022. Zaradi zdravstvenih razmer bo večina dogajanja preseljena na splet. Eden od dogodkov v živo pa bo tudi izbor za NAJ KROF, v kategorijah fizične in pravne osebe. Na Ptujskem sicer med pustom samo v Ptujskih pekarnah in slaščičarnah spečejo kakih 600 tisoč krofov.

Gabrijela Milošič