Izzivi vzgoje tudi v današnjih časih zaposlujejo številne starše, ki iščejo boljše rešitve, konkretne ideje in pozitivno spodbudo za urejanje odnosov v družini. Ena izmed možnosti, ki jo imajo, je preventivni projekt Neverjetna leta, ki v Sloveniji od leta 2015 poteka na ljubljanski pediatrični kliniki, od lani pa še na 8 lokacijah po Sloveniji. O izzivih vzgoje se bomo pogovarjali z Evo Strmljan Kreslin, direktorico Javnega zavoda Mala ulica – Centra za otroke in družine v Ljubljani, ki je ena izmed ustanov, vključenih v projekt Neverjetna leta, in Sašem Stojanovičem, ki se je treninga starševstva udeležil lansko jesen.

Program Neverjetna leta ponuja staršem treninge starševstva, namenjen pa je preprečevanju in zgodnji obravnavi vedenjskih težav otrok

Izzivi vzgoje tudi v današnjih časih zaposlujejo številne starše, ki iščejo boljše rešitve, konkretne ideje in pozitivno spodbudo za urejanje odnosov v družini. Ena izmed možnosti, ki jo imajo, je preventivni projekt Neverjetna leta, ki v Sloveniji od leta 2015 poteka na ljubljanski pediatrični kliniki, od lani pa še na 8 lokacijah po Sloveniji. Projekt vključuje več programov, pri nas se izvajajo treningi starševstva in delavnice za otroke, o prvem, torej izzivih vzgoje, smo se pogovarjali z Evo Strmljan Kreslin, direktorico Javnega zavoda Mala ulica – Centra za otroke in družine v Ljubljani, ki je ena izmed ustanov, vključenih v projekt Neverjetna leta, in Sašem Stojanovičem, očetom treh hčera, ki se je treninga starševstva udeležil lansko jesen:

“V Mali ulici sem zasledil informacije o programu in se mi je zazdel pravi izziv zame kot starša, da osebno zrastem, da nadgradim svoje vzgojne pristope, izboljšam svoje veščine, ker nikoli ni preveč, vedno težimo k odličnosti.”

Poplava informacij, hitro spreminjajoči se svet in dejstvo, da stari vzorci, ki smo jih prejeli v svojih družinah, niso več najbolj učinkoviti in jih mladi starši ne želijo ponavljati, so po besedah Eve Strmljan Kreslin razlogi za to, da strši iščejo novo znanje s področja vzgoje.

Se z otrokom vsak dan igrate 15 minut?

Treningi starševstva gradijo na poglabljanju odnosa med staršem in otrokom, na izboljšanju komunikacije med njima, umirjanju napetih vsakodnevnih rutin, nekaterih preprostih pravilih, kot sta na primer na devet pohval na eno grajo in 15 minut stoodstotne pozornosti otroku za igro po njihovih pravilih. Eva Strmljan Kreslin:

“To se veliko staršem zdi nesmiseln predlog, ker se vendarle igrajo nekaj ur vsak dan z otrokom. Ampak potem starši kmalu ugotovijo, da teh 15 minut, ki jih vodi otrok, ko otrok govori, kako se bova igrala in kakšno vlogo bo imel starš, ni tako enostavnih … Da jim ne uspe vsak dan. Hkrati pa ugotavljamo, da začnejo starši po določenem času uživati v tej igri na popolnoma drugačen način kot prej, otrok pa se umiri. Ne išče več negativne pozornosti pri jedi ali odhodu v posteljo, ker ve, da bo dobil teh 15 minut polne in koncentrirane pozornosti s strani starša.” 

Treningi starševstva potekalo čez daljše časovno obdobje, starši so vanje aktivno vključeni in v 15 tednih ponotranjijo veščine, drugačne prijeme in orodja, o katerih govorijo na srečanjih. Največja težava današnje vzgoje je po besedah direktorice Male ulice, ki vodi skupine staršev, doslednost – doslednost na vseh področjih. Otroci namreč prevečkrat prejmejo različne, celo nasprotujoče si signale, kaj je prav in kaj ne.

Program Neverjetna leta

Program Neverjetna leta sicer izhaja iz Amerike, danes pa se izvaja v več kot 30 državah po svetu. Njegova utemeljiteljica je klinična psihologinja Carolyn Webster-Stratton, v Sloveniji so ga najprej izvajali na Pediatrični kliniki v Ljubljani, danes pa še na: Centru za socialno delo Ajdovščina, Radovljica, Ravne na Koroškem, Svetovalnem centru za otroke in mladostnike v Ljubljani, Vrtcu Velenje, Zdravstvenem domu Celje in Nova Gorica.

Več o programu in njegovih dokazanih pozitivnih učinkih pa lahko slišite več tudi na tej povezavi.

 

Špela Šebenik