Na mednarodni dan boja proti otroškemu raku bomo v oddaji Med štirimi stenami govorili o tej redki nenalezljivi bolezni. V Sloveniji za rakom zboli od 70 do 80 otrok na leto, vsak teden pa raka na novo odkrijejo pri enem ali dveh. V razvitem svetu je otroški rak drugi najpogostejši vzrok smrti (za poškodbami) pri otrocih, starih od 5 do 14 let. Pri nas zaradi njega vsako leto umre od 10 do 15 otrok. Gostja oddaje bo Urška Kolenc, pobudnica in predsednica društva Junaki 3. nadstropja, katerega člani so otroci in njihova najožja družina. Vsi otroci in mladostniki, ne glede na vrsto raka, se pri nas zdravijo na Kliničnem oddelku za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC v Ljubljani. Petra Medved se bo z Urško Kolenc pogovarjala o malih junakih, ki se bojujejo s to boleznijo, o njeni življenjski izkušnji in stiskah staršev ob zdravljenju otrok in po njem, predstavljeni pa bodo tudi programi društva, ki so v oporo in pomoč staršem, ki se znajdejo na tej težki življenjski poti.

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku

Na mednarodni dan boja proti otroškemu raku smo v oddaji Med štirimi stenami govorili o tej redki nenalezljivi bolezni. V Sloveniji za rakom zboli od 70 do 80 otrok na leto, vsak teden pa raka na novo odkrijejo pri enem ali dveh. V razvitem svetu je otroški rak drugi najpogostejši vzrok smrti pri otrocih, starih od 5 do 14 let (za poškodbami). Pri nas zaradi njega vsako leto umre od 10 do 15 otrok. Vsi otroci in mladostniki, ne glede na vrsto raka, se pri nas zdravijo na Kliničnem oddelku za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC v Ljubljani.

Danes, na mednarodni dan boja proti otroškemu raku, izvajajo vseslovensko akcijo ozaveščanja o raku pri otrocih.  Društvo Junaki 3. nadstropja je na Tromostovju v Ljubljani pripravilo stojnico. Na njej ozaveščajo ljudi o tej redki nenalezljivi bolezni ter o programih društva, ki so v pomoč staršem, ki jih je združila ta huda bolezen njihovih otrok.

Gostja oddaje Urška Kolenc, pobudnica in predsednica društva Junaki 3. nadstropja, katerega člani so otroci in njihova najožja družina, je v oddaji pripovedovala o svoji življenjski izkušnji in stiskah staršev ob zdravljenju otrok in po njem, predstavila pa je tudi programe društva, ki so v oporo in pomoč staršem, ki se znajdejo na tej težki življenjski poti.

Zaradi otroškega raka je leta 2018 izgubila komaj dve leti in štiri mesece staro hčerko Emo. O tem, kje je iskala pomoč, psihično oporo zase in za svojo družino, je povedala:

»Moram povedati, da so tudi na oddelku psihologi, ki te začnejo spremljati, tako kot zdravnik otroka. Večje otroke spremljajo med celotnim zdravljenjem, pri manjših pa poleg otroka tudi starše. Sicer pa to nekako zajemaš iz sebe ali pa iz družine, želje po tem, da bi otrok ozdravel, in okolice. Res se takrat nekako izoliraš, mogoče smo zdaj vsi navajeni, da smo izolirani, ampak pred obdobjem korone so bili starši otrok, obolelih za rakom, res izolirani, tako kot smo zdaj vsi. Bojimo se vseh virusov, bojimo se česar koli, kar bi otrok lahko dobil, ker lahko nastanejo komplikacije.«

»Ema bo pustila sled,« je prepričana Urška Kolenc, ki z društvom Junaki 3. nadstropja pomaga otrokom z rakom in njihovim staršem. Pogovor je zelo pomemben, razlaga:

»Društvo smo ustanovili predvsem zato, ker smo kot starši vedeli, da pogovor z nekom, ki je v podobnem položaju, res pomaga. Samo nekdo, ki je to tudi sam doživel, te čuti. Lahko ti reče: razumem te. Vem, kaj misliš. Vem, kje si.«

Petra Medved