Sanja Kos je diplomantka sociologije in interdisciplinarnega družboslovja. Zaradi svoje slepote od rojstva se redno sooča z raznovrstnimi izzivi na vseh področjih svojega življenja, a kljub temu se trudi, da živi čim bolj enakovredno življenje, čeprav je v nekaterih pogledih drugačno. Aktivna je na mnogih področjih – je članica reprezentance v showdownu – namiznem tenisu za slepe, že vrsto let pa je dejavna tudi na področju ozaveščanja družbe o slepoti. Je predsednica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Celje, kjer je članica že od otroštva. Sanjo Kos je v oddajo Med štirimi stenami povabila Petra Medved.

Trudi se, da živi čim bolj enakovredno življenje, čeprav je v nekaterih pogledih drugačno zaradi slepote.

Sanja Kos je diplomantka sociologije in interdisciplinarnega družboslovja. Zaradi svoje slepote od rojstva se redno sooča z raznovrstnimi izzivi na vseh področjih svojega življenja, a kljub temu se trudi, da živi čim bolj enakovredno življenje, čeprav je v nekaterih pogledih drugačno. Aktivna je na mnogih področjih – je članica reprezentance v showdownu – namiznem tenisu za slepe, že vrsto let pa je dejavna tudi na področju ozaveščanja družbe o slepoti. Je predsednica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Celje, kjer je članica že od otroštva. Sanja Kos je bila gostja oddaje Med štirimi stenami.

»Vsem bi rada sporočila, naj se ne bojijo stikov z invalidi. Tistih stvari, ki jih mi ne poznamo, se načeloma bojimo. Veliko delamo na ozaveščanju otrok in mladine, ker njim te predsodke – če govorimo konkretno o slepoti – najlaže razložimo. To sporočilo pa je bolj za starše otrok. Izredno sem razočarana, ko hodim po ulicah  in slišim - otroci so radovedni in iskreni ter vprašajo: »Zakaj pa ima punca palico?« Potem starši rečejo: »Ne, pojdi greva naprej.« Ne tega počet, ker slepi in slabovidni smo del družbe, praktično vsi invalidi, smo aktivni del družbe in slej ko prej se bodo vaši otroci srečali z nami, s katero koli vrsto invalidnosti in če jim boste vi v otroštvu skupaj z nami, ki se trudimo, da ozaveščamo, če se boste tudi vi trudili z nami in svoje otroke vzgajali v tej smeri, bo to zelo koristno za nas,« je v oddaji Med štirimi stenami povedala Sanja Kos.

Petra Medved