Aspergerjev sindrom je motnja avtističnega spektra, za katero so značilni težave v socialnih interakcijah ter omejeno in ponavljajoče se vedenje in zanimanje. Gre za vseživljenjsko stanje. Kakšno je življenje z aspergerjevim sindromom, bosta razložila gosta oddaje Med štirimi stenami Jan Hlade in Aljaž Koželj, ki imata ta sindrom. Oddajo pripravlja Petra Medved.

Drugačnosti se ne smemo bati.

Aspergerjev sindrom je motnja avtističnega spektra, za katero so značilne težave v socialnih interakcijah ter omejeno in ponavljajoče se vedenje in zanimanje. Gre za vseživljenjsko stanje. Kakšno je življenje z aspergerjevim sindromom bosta razložila gosta oddaje Med štirimi stenami Jan Hlade in Aljaž Koželj, ki imata ta sindrom.

O tem, kaj si želijo ljudje z avtizmom in kakšno podporo bi potrebovali, je Jan Hlade povedal:

»Ljudje z avtizmom si želimo stabilnega življenja, ki ni na robu socialne izključenosti, pod pragom revščine. Želimo si življenja z ljudmi, ki nas razumejo in ki so nam blizu, ki nam pomagajo, če se znajdemo v stiski, s katerimi vzdržujemo vsakodnevno komunikacijo, vsakodnevne stike, in če smo dovolj zavedni, širimo zavedanje o nas - ljudeh, ki smo se rodili drugačni, ne po svoji krivdi. Ljudem lahko pokažemo, da se drugačnosti ne smemo bati, da se je ni treba bati, da je drugačnost v marsičem dobra, saj izobražuje, širi poglede in upajmo, da to našo dolino Šentflorjansko nekoč osvobodimo večnega strahu pred njo.«

Petra Medved