Ste se kdaj spraševali, zakaj moramo v avtu včasih stišati radio, ko parkiramo ali ko se izgubimo in iščemo pravo smer? V tokratni rubriki bomo pozornost namenili deljeni pozornosti. Koliko stvari naenkrat pravzaprav lahko počnemo? Ali usmeritev pozornosti na poslušanje res vpliva na sprejemanje informacij v vidni skorji? Obstajajo pri takšni »večopravilnosti« razlike med moškimi in ženskami možgani? Za odgovore priporočamo usmerjeno pozornost- na Prvi program, v četrtek ob 7.35. Gostja bo: mag. Sanja Šešok z nevrološke klinike. Pripravlja: Peter Močnik.

Ste se kdaj spraševali, zakaj moramo v avtu včasih stišati radio, ko parkiramo ali ko se izgubimo in iščemo pravo smer? V tokratni rubriki smo pozornost namenili deljeni pozornosti.

Koliko stvari naenkrat pravzaprav lahko počnemo? Ali usmeritev pozornosti na poslušanje res vpliva na sprejemanje informacij v vidni skorji?  Pogovarjali smo se s Sanjo Šešok, klinično psihologinjo z Nevrološke klinike v Ljubljani.

»V tistem trenutku, ko parkiramo avto, nam zagotovo glasba ni najpomembnejša. Pomembno je, da se osredotočimo le na eno pomembno nalogo. Omejen obseg pozornosti nam preprečuje, da bi lahko kvalitetno opravljali dve različni stvari hkrati.«

Obstajajo pri takšni »večopravilnosti« razlike med moškimi in ženskami možgani?

»Kljub temu, da v vsakdanjem življenju morda opazimo kdaj pa kdaj, da smo ženske vseeno nekako boljše v tem pa raziskave žal tega ne potrjujejo. Seveda pa poudarjam, da so individualne razlike lahko zelo velike. Se pa kaže trend, da moški lažje manipulirate z več informacijami, če so te vidno prostorske in ste boljši v tem, ženske pa lažje manipuliramo z besednim gradivom.«

Glasba “to go”

Vsak zvočni dražljaj iz okolja pa ob usmerjeni pozornosti na ostale čute ne vpliva enako. V ZDA so med vozniki opravili raziskavo o tem, katera skladba jim pri vožnji vozila najbolj ustreza oziroma najbolj pozitivno vpliva na osredotočenost na vožnjo in katera najmanj. Za najbolj neugodno so v največjem odstotku izbrali skladbo Who let the dogs out zasedbe Baha Man:

 

Skladba, ki je ne bi utišali niti ob najbolj zahtevnih vozniških manevrih in ki najbolj pozitivno vpliva na vožnjo pa je po mnenju anketiranih Don`t stop believing zasedbe Journey:

Peter Močnik